Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu cateva informatii privind calitatea de martor intr-un proces civil. Un vecin a dat in judecata pe altul iar eu si o alta vecina am fost nominalizate ca martori. Nu am primit inca citatia de la instanta insa as vrea sa stiu cum trebuie sa procedez la locul de munca ca sa mi se permita sa ajung in instanta la data fixata. Pe perioada cat lipsesc de la locul de munca am dreptul la compensatii banesti/timp liber? ma intereseaza, de asemenea, cum se procedeaza si in cazul vecinei mele care nu are loc de munca. Este indreptatita sa ceara compensatii banesti? trebuie facuta o cerere catre instanta sau catre cel care ne-a propus ca martori? Multumesc.
Buna ziua,
Conform art 326 Cod proc.civ:
(1) Martorul are dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport, cazare si masa daca este din alta localitate, precum si dreptul la despagubiri pentru acoperirea veniturilor pe care le-ar fi obtinut daca si-ar fi exercitat profesia pe durata lipsei de la locul de munca, prilejuita de chemarea sa in vederea ascultarii ca martor, stabilite in raport cu starea sau profesia pe care o exercita, precum si cu timpul efectiv pierdut.
(2) Drepturile banesti se asigura de partea care a propus martorul si se stabilesc, la cerere, de catre instanta, prin incheiere executorie.
Ordine audiere
learnlaw
In cadrul procesului civil ordinea audierii este urmatoarea?
1) interogatoriu reclamant; 2) interogatoriu parat; 3) audiere martori
De asemenea cand sunt ... (vezi toată discuția)