avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Doresc sa fac un testament cu legat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Doresc sa fac un testament cu legat universal ptr ...

Bună ziua. Doresc sa fac un testament cu legat universal ptr a rămâne tot ce îmi aparține concubinului meu cu care sunt împreună de 20 de ani . Nu am fost niciodată căsătorită, fratele e decedat( nu a fost căsătorit și nu a avut copii) tata decedat , doar mama trăiește și verii mei . Întrebările mele sunt: pot verii mei sau mama ataca testamentul? Mama am citit ca ar avea un drept rezervatar dar nu știu ce implica asta . Și a 2 întrebare: pot pune ca executor testamentar aceeași persoana ca legatarul universal? Adică concubinul meu? Și a 3 a întrebare acest testament cu legat universal e valabil și ptr bunurile care le dețin în alte tari? Sau asta tb sa verific cu un notar din acea tara? Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: DaisyF , utilizator 17:10, 13 Octombrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, mama dvs este moștenitor rezervatar.
Moștenitorul rezervatar este acel moștenitor în favoarea căruia legea ii stabilește o cota parte din averea celui care a lăsat un testament, împotriva voinței defunctului (adica a dvs).
Mai exact, mama dvs are dreptul la o cota parte din bunurile dvs, iar dacă dvs ii lăsați absolut tot concubinului și la data decesului, mama dvs e în viața, dacă dorește, poate solicita reductiunea testamentului.
Așadar, nu va moșteni concubinul chiar tot.
Testamentului se va reduce fie în natura (mama primind o parte din bunuri), fie prin echivalent (concubinul fiind obligat sa ii achite mamei o sulta).
Sub orice forma, testamentul nu este act de proprietate, astfel încât va trebui dezbătută succesiunea după dvs, unde va trebui sa participe și mama.
Dacă mama va dori, la momentul respectiv sa renunțe la moștenire, concubinul va rămâne unic moștenitor.

Celelalte rude ale dvs pot "ataca" testamentul, dar nu pentru încălcarea rezervei succesorale, ci din alte motive. De exemplu, ca nu aveați discernământ la momentul întocmirii testamentului, ca ați fost în eroare, ca ați fost pacalita/forțată etc etc etc.
Dezbaterea succesiunii se va face în localitatea unde aveți resedinta obișnuită, indiferent unde se află bunurile din masa succesorala.


Multumesc mult ptr răspuns. Mama știe și e de acord (cel putin acum) cat despre rude traim in tari diferite și nu avem.nici un contact de cand eram.copii dar na la avere își aduc aminte neamurile de tine :). Nu de mama imi e frica ci de veri. Multumesc din nou.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori rezervatari vs mostenitor testamentar irina65 irina65 Buna ziua, Va expun situatia mea si as dori, rog frumos, o lamurire. Am o varsta destul de inaintata si ceva probleme de sanatate. Si pentru ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Mostenire concubin (testament) Ramona rbd Ramona rbd Buna ziua. Dacă doi concubini își fac testament unul in favoarea celuilalt și unul moare mama lui are dreptul la moștenire ? (vezi toată discuția)
Care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de moștenirea unei familii (părinți și fiu)? BG BG Va rog sa-mi sugerati care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de mostenirea unei familii, dupa decesul proprietarilor si a fiului ... (vezi toată discuția)