Va rog sa imi comunicati cum interpretati urmatoarea speta privind acordarea tichetelor de masa:
- De exemplu, un angajat intr-o luna cu 21 zile lucratoare care a lucrat 22 zile lucratoare, primeste 22 tichete de masa, deoarece isi ia luna urmatoare liber platit si va lucra in loc de 20 de zile lucratoare, doar 19 zile.
Legea spune ca trebuie acordat lunar un tichet pentru fiecare zi lucrata dar nu mai mult de numarul zilelor lucratoare din luna.
Dar care este logica, sa nu ii pot acorda 22 de tichete intr-o luna daca atatea zile a lucrat si luna urmatoare a lucrat cu o zi mai putin cand a primit si mai putine tichete, respectiv 19?
Inteleg ca se doreste o astfel de limitare ptr a nu se exista fraude, dar pe de alta parte poate fi demotivant pentru angajati si o piedica pentru angajatorul care doreste sa fie corect a.i. angajatul sa primeasca tichet ptr fiecare zi lucrata.
In astfel de situatii, considerati ca ar fi necesara o reglementare similara cu orele suplimentare care pot depasi numarul maxim admis daca media pe ultimele 6 luni nu depaseste media lunara, de exemplu?
Legea prevede acordarea pe zile lucratoare din luna si nu pe zile lucrate .
Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Ore suplimentare
PII
care este numarul maxim de ore suplimentare pe care le poti presta intr-o luna? adica 160 ore prin contract plus cate suplimentare? cate zile poti lucra ... (vezi toată discuția)