avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua, o persoană cu grad de handicap accentuat, ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua, o persoană cu grad de handicap accentuat, 56 de ...

Bună ziua, o persoană cu grad de handicap accentuat, 56 de ani, fără stagiu de cotizare la stat, poate primii pensia socială?
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 18:07, 13 Octombrie 2023
Nu.
Exclus asa ceva.
Nu exista in legislatie notiunea de “ pensie sociala “ , ci exista o indemnizatie sociala cuvenita pensionarilor carora , din calcule , le rezulta o pensie mai mica decat cea minima garantata de Stat ( azi , de 1125 lei ) . Diferenta intre pensia cuvenita si 1125 lei este indemnizatia sociala si este acoperita de la buget . O persoana care nu a cotizat la CAS , NU este asigurat pentru pensie , prin urmare nu i se cuvine pensie , chiar daca are un handicap . Poate - eventual - avea dreptul la un ajutor social , va interesati la Primaria de domiciliu , care ( in anumite conditii ) il acorda si plateste .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Persoanele încadrate în grad de handicap primesc o lunar o indemnizație.
Care au lucrat minim 15 ani primesc și pensie de asigurări sociale, iar care n-au lucrat rămân numai cu indemnizația, și restul beneficiilor acordate persoanelor cu handicap.

Indemnizația lunară pentru gradul accentuat este de 4 ori mai mare decât ajutorul social acordat de primărie, plus că li se decontează carburantul în valoare de 750 lei, au scutire de la plata impozitului pe proprietate, gratuitate nelimitat pe mijloacele de transport în mediul urban.
Ultima modificare: Vineri, 13 Octombrie 2023
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de incadrare in grad de handicap accentuat - plata indemnizatiei, pensie nistorsofia nistorsofia Buna ziua!, ma aflu in pensie anticipata partiala din data de 03. 01. 2011 . Tot anul acesta, ( nestiind dinaintea datei de 03.01. 2011 caci boala de care ... (vezi toată discuția)
Pe certificatul de invaliditate am gradul 3, medie, cu drept ... alexser24 alexser24 Pe certificatul de invaliditate am gradul 3, medie, cu drept de munca/patru ore. Am depus dosarul la casa de pensii Bucuresti. Voi lua 1125 ron(caz boala) ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de handicap marian_26 marian_26 ce categorie de grade are cei mai multi bani, gradul1, gradul 2 sau gradul 3? si ce bani se aloca la fiecare grad? va multumesc! (vezi toată discuția)