avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Bună ziua Îmi poate răspunde cineva dacă ,art.131 ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Bună ziua Îmi poate răspunde cineva dacă ,art.131 din OG ...

Bună ziua
Îmi poate răspunde cineva dacă ,art.131 din OG 195 ,se aplica și taxiurilor la iesirea din stațiile de taxi prevăzute cu alveolă ?
Legiuitorul se refera la vehiculele de transport public de persoane categorie din care face parte și taxiul
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 16:38, 14 Octombrie 2023
Nu se aplica, taximetria nu este transport public de persoane.

latka a scris:

Nu se aplica, taximetria nu este transport public de persoane.

Mno ,dăi pace.Citeste legea.Nu aș fi pus întrebarea asta fără a fi sigur ca mașinile de taxi fac transport public de persoane.L38/2003
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Octombrie 2023
Lastony, utilizator
Transportul public local de persoane e definit de niște condiții:
[ link extern ] /

Iar art. 131 nu e din OUG 195/2002 , ci din regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 , care e din HG 1391/2006.

La alin 1 din acel articol e vorba de stații pentru mijloace de transport public cu alveola. Taxiurile nu au stații, nu merg pe un traseu fix și opresc în stații pe un traseu prestabilit.
La alin 2 e vorba de stații de tramvai cu sau fara refugiu.

Articolul 131
(1) La apropierea de o statie pentru mijloace de transport public de persoane prevăzută cu alveola, din care conducatorul unui astfel de vehicul semnalizeaza intentia de a iesi, conducatorul vehiculului care circulă pe banda de lângă acostament sau bordura este obligat sa reduca viteza şi, la nevoie, sa opreasca pentru a-i permite reintrarea în trafic.
(2) Conducătorii de vehicule sunt obligati sa acorde prioritate de trecere pietonilor aflati pe partea carosabila pentru a urca în tramvai sau după ce au coborat din acesta, dacă tramvaiul este oprit în statie fără refugiu.

Asa ca acea regula de cod rutier nu se referă la prioritatea taxiurilor ce ies din alveola.

Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Octombrie 2023
latka, utilizator
Mi-ați dat definiția la transportul public local,însă art 131 face referire la transportul public de nersoane(posibil un mod mai general(
Tot aici pe forum a fost o spețe la Giurgiu cu un vehicul de maxi taxi.An sw caut link ul și am să îl pun

latka a scris:

Transportul public local de persoane e definit de niște condiții:
[ link extern ] /

Iar art. 131 nu e din OUG 195/2002 , ci din regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 , care e din HG 1391/2006.

La alin 1 din acel articol e vorba de stații pentru mijloace de transport public cu alveola. Taxiurile nu au stații, nu merg pe un traseu fix și opresc în stații pe un traseu prestabilit.
La alin 2 e vorba de stații de tramvai cu sau fara refugiu.

Articolul 131
(1) La apropierea de o statie pentru mijloace de transport public de persoane prevăzută cu alveola, din care conducatorul unui astfel de vehicul semnalizeaza intentia de a iesi, conducatorul vehiculului care circulă pe banda de lângă acostament sau bordura este obligat sa reduca viteza şi, la nevoie, sa opreasca pentru a-i permite reintrarea în trafic.
(2) Conducătorii de vehicule sunt obligati sa acorde prioritate de trecere pietonilor aflati pe partea carosabila pentru a urca în tramvai sau după ce au coborat din acesta, dacă tramvaiul este oprit în statie fără refugiu.

Asa ca acea regula de cod rutier nu se referă la prioritatea taxiurilor ce ies din alveola.

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala paulay25 paulay25 V-as ruga daca ati putea sa mi spuneti, in cazul in care imi deschid o Intrep.Individuala, as putea sa obtin de la ARR, licenta ptr.transport persoane????(am ... (vezi toată discuția)
Pfa taxi poate angaja pf? celestin celestin intrebarea a mai fost adresata pana acum, si din discutiile pe forum , nu se intelege daca o persoana fizica autorizata taxi poate angaja alta persoana fizica, ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri legislatie transport persoane crasmaruandreea crasmaruandreea Buna ziua! Sunt coordonator de transport la o firma ce are obiect de activitate transportul de persoane. Problema mea este legata de de armonizarea legislatiei ... (vezi toată discuția)