Bună ziua. Mă confrunt cu o situație, chipurile, care nu a mai fost întâlnită de dou notari și doi avocați. De aceea apelez la ajutorul celor care s-au confruntat cu aceiași situație ca a mea și la care au avut soluții.
Vreau să cumpăr o casă + terenul pe care aceasta este situată. Locuința are contract de vânzare - cumpărare din anul 1925.
Această locuință are 4 moștenitori, unul dintre aceștia nu a avut copii. El a decedat înaintea soției sale, apoi aceasta, astfel că cota parte a lui nu a putut revenii nepoților acestuia.
Problema este că din partea soției sale nu există moștenitori de gradul IV.
În această situație știu că trebuie deschisă succesiune vacantă, care, după informațiile obținute pe Google, am aflat că sunt două proceduri, una deschisă de notar iar cealaltă în instanță.
Cea deschisă de notar ar dura 18 luni iar prin instanță mai puțin (6 luni durează doar informarea în ziar, locuință etc.).
Pe Google am găsit doar informații cu privire la succesiune vacantă atunci când proprietarul decedat este singurul moștenitor al bunului, nu și când sunt mai mulți moștenitori iar unul dintre aceștia sau mai mulți nu au moștenitori.
1. Vreau să știu ce posibilități există ca ceilalți moștenitori să obțină cota de 1/4 a persoanei care nu are moștenitori? Posibil succesiune vacantă prin uzucapiune?
2. Se poate face carte funciară pentru imobil pentru a deveni proprietar pentru cele 3 părți de 1/4? Din câte știu eu, chiar de la un birou de carte funciară, se poate face carte funciară chiar dacă unele persoane sunt decedate, numai că nu mă ajută la notariat, pentru că notarul a spus că nu poate încheia vânzarea-cumpărarea între mine și cei trei moștenitori în viață pentru că al patrulea nu are moștenitori și trebuie deschisă succesiune vacantă pentru ca statul să ia partea acesteia.
3. În situația în care notarul nu poate întocmi contract de vânzare -cumpărare între mine și ceilalți 3 moștenitori, eu pot deveni proprietar pentru cele 3 părți de 1/4 printr-o acțiune deschisă în instanță?
4. Dacă se va face carte funciară pentru imobil, cei 3 moștenitori pot să-mi doneze la notar cotele parte ale fiecăruia?
Vă rog să răspundeți la fiecare întrebare cu 1., 2, sau 3 în dreptul fiecărui răspuns pentru a putea înțelege la care dintre întrebări ați răspuns.
Aștept cu mare nerăbdare răspuns din partea celor care au avut o speță similară cu a mea sau cât de cât apropiată.
Vă mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns:
gi-jane2 , moderator
13:06, 14 Octombrie 2023