avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In urma succesiunii după părinți am o cotă parte ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In urma succesiunii după părinți am o cotă parte de 37.5%din ...

In urma succesiunii după părinți am o cotă parte de 37.5%din casa părintească. Dacă nu sunt de acord cu suma propusă drept sulta aș putea sa cer partea mea in natură?Adică o camera sau două?Casa are 81 mp si curte de 120mp.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:52, 16 Octombrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tot in acelasi post , stimate @vd448484 ( unde s-a produs o mica eroare de calcul ) , ati afirmat ca sunteti 3 mosenitori . Daca nu va intelegeti cu totii cum sa impartiti - adica , amiabil - veti partaja in instanta . Aceasta va numi un expert care sa propuna loturile cuvenite fiecaruia . NU veti gasi un expert care sa propuna loturi care impart o casa daca nu rezulta unitati locative separate . Asta inseamna intrare , baie , bucatarie , camera/camere , si tot ce mai tine de o locuinta . Nmic in comun - eventual curtea - dar nu 37,5% din baie , 37,5% din hol , 37,5% din bucatarie , 37,5% din instalatiile casei , etc. Foarte probabil , un succesor va lua bunul si va plati sulte celorlalti , tot expertul le va stabili , in functie de valoarea bunului si de cota fiecaruia . Si va asigur ca instanta POATE sa va oblige , indiferent daca sunteti sau nu de accord . Asta e rolul instantelor , sa rezolve ceea ce impricinatii nu pot transa prin buna-intelegere . Iar sentintele sunt obligatoriu de aplicat , de buna-voie sau silit . Legea spune ca nimeni nu poate fi silit sa ramana in indiviziune . De asemenea , nu sunteti obligat sa luati sulta , e suficient daca cel care o datoreaza o consemneaza la dispozitia dvs. O luati - bine , nu o luati - e bine si asa ...
Ultima modificare: Luni, 16 Octombrie 2023
CHKa, utilizator
Poate nu am fost destul de explicit..Casa e cu etaj.2 camere sus si 2 jos plus baie .Accesul se face pe o poartă care poate fi servitute si unul poate rămîne cu partea de jos celălalt cu partea de jos .Accesul sus se face pe niste scări exterioare care nu comunica cu partea de jos(cele 2 camere si baie. Se poate face la o adică si o imparțeala in natura.Intram pe aceeasi poartă,unul intra la el jos in camere si celălalt urca sus la el .simplu .cel de al treilea frate care are cota mai mică e de acord sa primească sulta .
Ultima modificare: Luni, 16 Octombrie 2023
Manuela Rășină, administrator
l-ati intrebat pe fratele care vrea casa daca e de acord? o sa va faceti baie daca vi se da partea de sus ?

pt a raspunde, se apasa pe raspunde, nu pe citeaza.
Ultima modificare: Luni, 16 Octombrie 2023
gi-jane2, moderator
Cel care vrea sa rămînă in casă nu este de acord .Am unde locui un apartament. Dar dacă nu mă i teleg cu el vrea sa iau in natura .
Stimate @vd448484 , din ce inteleg eu , unul dintre frati locuieste acolo , ceilalti doi - nu . Daca cel care e deja in casa nu e de acord cu ce doriti , tot la instanta veti ajunge . Si , in afara de faptul ca va va costa destul pe toti , expertul care va fi desemnat de instanta va propune felul cum se vor alcatui loturile ( in natura , in echivalent banesc , parte in natura si parte in bani , alte variante ... ) . Daca sunteti nemultumit , puteti face obiectii la expertiza , puteti cere ce considerati , dar judecatorul va fi cel care da sentinta , asa cum considera . Si dvs. puteti cere , ca si ceilalti succesori , atribuirea casei si sa platiti sulte , iar instanta va tine cont de cererea dvs. in aceeasi masura cu cererile celorlalti . Daca nu sunt utilitati si la etaj ( apa , canalizare , gaze ) , daca nu exista baie si bucatarie , am mari indoieli ca expertul va imparti asa , dar ... incercati , tot nu aveti nimic de pierdut ... decat niste bani ( nu putini ) ... Oricum , cel care deja locuieste acolo pleaca din start cu un avantaj . Daca veti avea de platit taxa de timbru , expertiza , poate si contra-expertiza , avocati etc. , in final e posibil sa primiti tot o sulta , diminuata substantial de cheltuieli , posibil sa ramaneti cu mai putin decat vi se ofera acum ...
Ultima modificare: Luni, 16 Octombrie 2023
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire/ cumparare avadanialic avadanialic Buna ziua, Sotia mea a mostenit impreuna cu unchiul ei un apartament la casa, cu terenul implicit. S-a facut succesiunea si mostenitenirea si au intrat ... (vezi toată discuția)
Bună seara! se dezbate succesiunea după tată in instanță ... Vali Dumitrescu Vali Dumitrescu Bună seara! Se dezbate succesiunea după tată in instanță deoarece nu ne putem înțelege. Este vorba despre mama si doi copii. Sau hotarit cotele ... (vezi toată discuția)
Drepturi concubini casa+teren ClaudePH ClaudePH Buna ziua! In urma cu 16 ani am cumparat impreuna cu concubina o casa plus terenul aferent. Am facut impreuna imbunatatiri. In urma unor neintelegeri, am ... (vezi toată discuția)