avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Trecere firma de la profit 16% la micro 1%
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Trecere firma de la profit 16% la micro 1%

Buna ziua! Am o mare problema: in 2022 firma mea a fost pe micro de 3%. In 2023 am trecut pe profit de 16%. As vrea din 2024 sa trec inapoi la micro de 1%, deoarece am realizat ca am facut o mare greseala ca si firma de servicii sa trec pe 16%. Am mai pus aceasta intrebare in luna mai 2023, referitor daca pot face trecerea de la profit de 16% la micro de 1%. Am primit raspuns de la un consultant ca DA se poate ( ceea ce m-a bucurat). Acum ca vreau sa fac trecerea de la profit 16% la micro 1%, contabila imi spune ca NU se poate face acest lucru, deoarece nu permite legea si trebuie sa fac o alta firma noua. Deci practic sa am 2 firme, ceea ce nu vreau. Tin sa precizez ca firma mea este deschisa in anul 2014. Poate cineva sa imi spuna unde as putea sa gasesc un raspuns scris referitor ca se poate trece de profit de 16% la micro de 1% ( am fost micro3% din 2014-2022) ? Sa merg la Anaf sa solicit vreo hartie? Va multumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 17 Octombrie 2023
george-neagu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
In materialul atasat gasiti raspunsul
[ link extern ]
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
În Codul fiscal avem:

ART. 48 - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este opţional.

(2) Persoanele juridice române, cu excepţia celor de la art. 47 alin. (2), pot opta să aplice impozitul reglementat de prezentul titlu începând cu anul fiscal următor celui în care îndeplinesc condiţiile de microîntreprindere prevăzute la art. 47 alin. (1) şi dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu.


Deci, începând cu 01/01/2024 puteți opta să fiți microîntreprindere.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea de la impozit pe profit la micro de 1% este posibila din 2024? Andreea Muresan Andreea Muresan Buna ziua! Conform noilor reguli am trecut in 2023 la impozit pe profit de la 16% ( de la micro 3% in 2022). As vrea sa stiu daca va fi posibil ca din ... (vezi toată discuția)
Srl micro, schimbare vector fiscal Dragos T. Dragos T. Bună ziua! Am un SRL micro infiintat in 2021, si nu stiu ce vector fiscal sa aleg pentru la anul, urmeaza motivul: Contabilul imi spune ca daca aleg pentru ... (vezi toată discuția)
Am deschis o firmă in noiembrie 2022 fără angajat. Constantinesis Constantinesis Buna ziua! Am deschis o firmă in Noiembrie 2022 fără angajat, neplătitoare TVA deci intra la categoria Micro doar 2 luni. Deoarece nu pot avea angajat ... (vezi toată discuția)