avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legalitate inregistrare zi libera ca zi de concediu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legalitate inregistrare zi libera ca zi de concediu (si eventual un termen de "prescriere")

Acum doi ani si 8 luni, mi s-a pus in program o zi libera, ca si zi de concediu de odihna (izolata, doar una in mijlocul lunii).
Nu am semnat nici o planificare si nici o cerere de concediu cu asa situatie.
Programul nu era complet, ziua aceea era ultima afisata, credeam ca urmeaza sa am concediu (nu eram la curent cu planificarea zilelor de CO).

Ulterior, am trecut cu vederea, dar acum am vazut ca nu se merita.

Voi vorbi cu angajatorul, daca vrea sa o compenseze cumva (e angajator mare, nu patron; greseala sau sicana e a unui fost manager).

Dar daca totusi nu vor, intrebarile mele sunt:

1) E legal ce s-a facut?
2) Mai am vreo metoda legala la dispozitie (plangere ITM etc), daca angajatorul nu vrea sa-mi dea alta zi de concediu in contul acelei zile? Sau s-a "prescris"?
3) Daca pontajele nu se pun la dispozitia angajatului, angajatul poate sa solicite de la vreo autoritate situatia personala?
Nu sunt sigur daca si departamentul de HR chiar a inregistrat o zi singulara ca zi de concediu, asa cum a fost afisata in program...
Ultima modificare: Vineri, 20 Octombrie 2023
mihai335, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 03:52, 24 Octombrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu este corect sa se ponteze zi de CO in loc de invoire.

2. Puteti sesiza ITM-ul in legatura cu aceasta situatie.

3. Pontajele nu se depun la nicio institutie publica...ele raman la anagajtor.
Va mulțumesc pentru răspuns; ca mentiune la punctul 3, am înțeles ca în general, legea obliga angajatorii sa pastreze pontajele 10 ani, dar nu stiam daca exista vreo modalitate de accesare a acestora de catre angajati, asa cum in relatie cu statul exista principiul liberului acces la informatii (deci nu vorbesc de plangeri la ITM sau alte proceduri ce implica acuzatii, ci o simpla verificare preventiva a corectitudinii angajatorului).
Verificati in Regulamentul Intern la procedura de soluționare a cererilor sau a reclamațiilor individuale ale salariaților.
Ultima modificare: Marți, 24 Octombrie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere concediu odihna-obligatoriu de intocmit? moniklauleanu moniklauleanu Salariatii ce isi efectueaza concediul de odihna conform planificarii efectuate mai au obligatia de a inainta o cerere scrisa angajatorului inainte de a intra ... (vezi toată discuția)
Concediu 12/24 silvia99 silvia99 in cazul unui angajat ce lucreaza 12/24, daca acesta isi ia 1 zi de sambata libera (respectiv de joi pana luni nu lucreaza), cum anume se va socoti ... (vezi toată discuția)
Zi libera comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: sefu meu doreste ca ziua de 31.12.2015 sa nu se lucreze, s-a dat decizie ca fiind zi libera, am afisat ... (vezi toată discuția)