avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces pentru reincredintare minora
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces pentru reincredintare minora

Buna seara, am avut un proces pentru reincredintare minora iar la al doilea termen avocatul paratei a invocat lipsa calitatii procesuale pasive a mamei deoarece fica mea are 17 ani si trebuia sa o dau pe ea in judecata. Mentionez faptul ca in timpul procesului am cerut instantei sa raspinga acea exceptie si sa se pronunte asupra ei deoarece fiind o exceptie absoluta se "paraliza" fondul cauzei. Dar instanta nu s-a pronuntat nici atunci nici la ultimul termen ci a mers mai departe cu audierea martorului meu, solictarea unei anchete sociale la mine si la domiciliul ficei mele si cu audierea minorei. In final instanta a unit exeptia cu fondul si mi-a respins cererea de chemare in judecata pentru lipsa calitati procesuale pasive a paratei. Am dat in judecata mama ficei mele deorece ei ia fost incredintata spre crestere si educare minora in urma procesului de divort. Mai mentionez faptul ca am 7 hotarari pe fond si apel in Ord Presedentiala si normal pe Fond in care cu toate ca fica mea avea 16 ani instantele de judecata nu au pus niciodata problema lipsei calitatii procesuale pasive a mamei ei. Este normal asa ceva ca instanta sa nu se pronunte de indata asupra unei exceptii absolute invocate de parata.? Ma pot folosi acum in apel de acest viciu de procedura prin care instanta nu s-a pronuntat in timpul procesului asupra acestei exceptii?? Pot aduce in fata instantei de apel hotararile judecatoresti din urma ca PUTERE DE LUCRU? Multumesc frumos
Ultima modificare: Duminică, 22 Octombrie 2023
sicorn, utilizator
Cel mai recent răspuns: sicorn , utilizator 10:42, 23 Octombrie 2023
Instanta se poate pronunța și anterior pe excepții și împreună cu fondul. Dacă minorul are peste 16 ani, acesta sta în judecata în nume propriu, asistat de mama. Probabil era necesar sa faceți o precizare în acest sens în cadrul procesului.
Multumesc frumos. Deci sa inteleg ca nu am nici o sansa sa invoc faptul ca celelalte instante nu au pus aceasta problema si ca unele mi-au dat chiar castig de cauza? Nu pot merge acum in apel pe faptul ca era o exceptie absoluta si totusi s-a mers pana la capat cu probatoriu administrat atat de mine cat si de parat?
imi puteti da un sfat pentru apel? Multumesc
Pentru apel, trebuie văzul în concret ce a motivat instanta în hotărâre.
La modul general e greu de dat vreun sfat - poate sa spuneți ca ati chemat-o în judecata pe mama în calitate de reprezentant, neștiind terminologia și neavând avocat. Dar e destul de forțată ideea.
Poate un alt sfat ar fi sa vedeți mai atent fondul cauzei - Ziceți ca e proces de reincredintare, copilul vrea sa vina la dvs?
Fără ca cineva sa studieze acțiunea formulata de dvs,sentința pronunțată la fond nu aveți cum sa primiți sfaturi.Cert este ca instanta putea sa unească excepția cu fondul ,nu aveți ce sa invocați în apel din acest punct de vedere.Oricum pana se judeca apelul fata o sa devina majora,(sau in max cateva luni de la pronuntarea deciziei din apel)si va putea alege sa locuiasca cu dvs daca isi doreste.acest lucru.

Alte discuții în legătură

Deosebirea intre 2 exceptii ? lotuss lotuss Care este deosebirea dintre -exceptia LIPSEI CAPACITATII PROCESUALE de FOLOSINTA si -exceptia LIPSEI CALITATII PROCESUALE PASIVE ? Cind pot fi invocate ... (vezi toată discuția)
Exceptie ovidiu7 ovidiu7 doresc sa aflu ce inseamna fiecare -exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta,si -exceptia lipsei calitatii procesuale pasive Ele se suprapun ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala aser aser Cum poate afla instanta ca paratul pesoana juridica are sau nu capacitate procesuala de folosinta?daca paratul se prezinta la proces si participa activ? (vezi toată discuția)