avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept mostenire partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept mostenire partaj

Buna seara, as dori daca se poate sa ma ajutati cu o informatie referitor la care ar fi optiunile unui proprietar ce detine 38% dintr-un imobil caruia i s-a deschis cerere de chemare in judecata de catre celalalt proprietar ce detine 62% pentru partajare daca proprietarul ce detine cota mai mica nu doreste sa ii vanda celuilalt cota sa.
Va multumesc pentru suport.
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 09:29, 25 Octombrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate cere el casa si sa plateasca sulta celuilalt, daca o vrea asa tare.
Sa rămână în coproprietate, daca asta vreti, nu e posibil.
Fie unul ramane cu casa și da sulta celuilalt, fie, daca nimeni nu vrea casa, se vinde și se impart banii, alte variante nu sunt.
Bună dimineața!
Intr-un astfel de proces, dvs. avand o cotă minoritară pe imobilul respectiv, în situația în care celălalt comoștenitor dorește să i se atribuie lui imobilul respectiv, celălalt are toate șansele sa obțină atribuirea imobilului cu obligarea să de către instanța să vă despăgubească cu o suma de bani, numita in drept sulta( aceasta în situația în care nu mai sunt în moștenire și alte bunuri în natura-alta casa, terenuri, mașini, pe care sa le puteți lua și dvs.in natura, din moștenire, pentru partea de casa, cei 1/3 din imobilul respectiv). Daca sunt și alte bunuri în natura, celălalt ia imobilul respectiv, iar dvs.un alt bun în natura, iar daca bunurile în natura nu sunt egale că valoare, de abia atunci se da o sumă de bani, sulta, pentru diferența de valoare între cele 2 bunuri în natura.
In schimb, daca celălalt comoștenitor, nu dorește nici el atribuirea în natura a bunului respectiv, dar îl doriți dvs., puteți dvs.cere atribuirea imobilului în natura cu obligarea dvs.-de data aceasta- de a plăti o sumă de bani, sulta ( repet, daca nu sunt și alte bunuri în natura în moștenire !).
Daca niciunul dintre dvs.nu dorește atribuirea imobilului în natura cu plata unei sulte, așa cum am arătat anterior, instanță va dispune vinderea bunului imobil respectiv- fie de bună înțelegere de către dvs., fie, daca nu exista înțelegere, prin licitație publică. Ultima varianta nu este de dorit având în vedere prețul mic ce se obține pe un imobil la o licitație publică!
Recomandarea mea este că, într-un astfel de dosar de partaj, este sa va angajați un avocat din zona dvs. Acest dosar nu este unul ușor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj apartament alel alel Buna ziua, Am mai multe nelamuriri in ceea ce priveste partajul parintilor mei. Au impreuna un apartament, sunt divortati, iar mama mea locuieste in chirie ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune. rog lamuriri A987 A987 Buna ziua. Nu stapanesc termenii juridici si de asta va rog sa ma lamuriti \"babeste\". Parintii au decedat, succesiunea este facuta. Dar unul dintre ... (vezi toată discuția)
Proprietate comuna popd_ms popd_ms Buna ziua, Am o problema si m-am gandit ca voi gasi cateva idei utile pe acest forum. In urma unei succesiuni, a ramas un imobil/teren aferent/anexe, ... (vezi toată discuția)