Am facut parte din Consiliul de administratie al unei societati pe actiuni ( SA) in perioada 1999 -2001. Nu am fost angajat al societatii.Am detinut 16% din actiuni pe care le-am cumparat de la SVM. Un alt asociat a detinut majoritatea de 48%.Timp de 3 ani societatea a avut cresteri ale veniturilor dar a inregistrat si pierderi. In anul 2001 am cesionat actiunile pe care le-am detinut la alta persoana, la fel si celalalt asociat (cu 48%) , astfel retragindu-ne din consiliul de administratie ( din care mai facea parte directorul economic , directorul general si directorul comercial) .Precizez ca nu am fost angajat si nu am participat efectiv la activitatea de desfasurare a productiei.
Din anul 2001 noul actionar majoritar (64%) a condus societatea , ajungind ca in 2003 sa se dispuna deschiderea falimentului (dupa Legea 64/1995). A fost formulata cerere introductiva impotriva paratului (noul actionar majoritar).
Acum , in 2010, am primit citatie sa ma prezint in calitate de parat prin antrenarea raspunderii impreuna cu ceilalti membri din fostul consiliu de administratie pentru o parte din pasivul debitoarei , respectiv 254.320,58 lei.
Societatea a fost radiata in decembrie 2008 ; Casa de Insolventa renuntind la cererea de antrenarea raspunderii impotriva paratului (noul actionar din 2001) si indreptindu-se spre antrenarea raspunderii catre fostii administratori.
Va rog sa-mi dati citeva idei.
De principiu raspunderea administratorilor se poate cere numai pentru perioada cat a functionat in aceasta calitate. Nu stim ce a scris lichidatorul judiciar in raportul sau cu privire la cauzele care au dus la intrarea in incapacitate de plata a debitoarei.
Care a fost cauza pentru care lichidatorul judiciar a renuntat la cererea indreptata impotriva noului administrator sau si a altora.
Pentru a sti mai multe si a va face o aparare eficienta si de calitate, va recomand sa angajati un avocat care are si calitatea de practician in insolventa. Cunoaste mult mai multe .
Atragerea raspunderii personale a organelor de conducere in procedura falimentului reglementata de legea 85/2006, este prevazuta la art. 138 si numai pentru faptele expres acolo prevazute.
Va puteti apara in conditiile art. 139 din aceeasi lege.
Nu strica sa lecturati legea.
Bafta!
Care ar fi solutia???
Cerere de angajare a raspunderii administratorilor in cadrul procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului - art. 137 din Legea nr. 64/1995.
- ... (vezi toată discuția)