avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire rca deces
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire rca deces

O femeie in varsta de 49 ani a decedet in urma unui accident tragic cu un camion, aceasta traversand regulamentar strada iar sofer avand 1.79 alcool pur in sange .
Femeia era casatorita legal, are din casatorie anterioara 3 copii, nici unul cu actualul sot , o sora si mama ce este in viata. Poate explica cineva va rog, despagubirea rca , cum se imparte in mod normal ? Se crede ca sotul are in gand sa faca lucruri nu prea corecte .
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 12:17, 28 Octombrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiecare dintre persoanele mentionate de dvs are dreptul sa primească o suma cu titlu de daune morale, suma care este stabilita fie de părți (persoana în cauza și asigurător), fie de instanta. Fiecare dintre aceste persoane, individual, trebuie sa faca demersurile necesare, mai ales sa se constituie parte civila în dosarul penal. Soțul nu are neapărat ce sa faca, dacă fiecare va apărați drepturile personale. Puteți angaja toți același avocat, care sa va reprezinte in proces și sa realizeze demersurile, sau fiecare un alt avocat, mai ales dacă exista suspiciuni și neîncredere între părți.
Sincere condoleanțe.
Prevederile articolului 1391 din Codul civil actual, la alineatul (2) ne spune că “Instanţa judecătorească va putea, de asemenea, să acorde despăgubiri ascendenţilor, descendenţilor, fraţilor, surorilor şi soţului, pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum şi oricărei alte persoane care, la rândul ei, ar putea dovedi existenţa unui asemenea prejudiciu.” Deci, în principiu, legea stabilește clar că au drept la despăgubire în caz de accident cu deces părinţii, bunicii, copiii, nepoţii de fiu (în linie directă), fraţii, surorile şi soţul supravieţuitor. Cu toate acestea, legea permite obţinerea de despăgubiri şi altor solicitanți ce pot dovedi că decesul unei persoane le-a creat un prejudiciu moral sau material.

Mai direct – un concubin / o concubină poate obţine despăgubiri RCA în caz de accident rutier cu deces? DA, poate obţine. Evident, nu la fel de mult şi la fel de uşor cât ar fi obţinut dacă exista o căsătorie valabil încheiată, dar şi aşa poate obţine! Însă trebuie să dovedească, printre altele, că locuia şi domicilia împreună cu persoana care a decedat în accidentul rutier, la momentul petrecerii accidentului, că aveau o bună relaţie, că depindeau moral şi financiar unul de celălalt, că existau intenţii serioase de căsătorie. Existenţa unui copil în afara căsătoriei constituie un plus de credibilitate în faţa instanţei, o probă solidă spre a cere despăgubiri în caz de accident cu deces.

Dar o rudă mai îndepărtată – mătuşă, unchi, văr – pot cere despăgubire RCA în caz de accident auto cu deces? La fel, dacă pot demonstra că locuiau împreună, că exista o relaţie specială, eventual de întrajutorare. Pe acelaşi raţionament poate solicita despăgubiri şi un bun şi vechi prieten care locuia împreună cu persoana decedata, prieteni nedespărţiţi, mereu împreună în excursii, afaceri, ieşiri în oraş, la pescuit, fotbal, etc., cu hobby-uri practicate în comun ce pot fi dovedite prin bilete de avion, obiecte, martori, poze.

Deci legea, prin art. 1391 alin. (2) din Codul civil, permite acordarea de despăgubiri oricărei persoane ce poate dovedi existenţa unui prejudiciu în caz de accident rutier cu deces, despăgubiri pe care este obligată să le plătească firma de asigurări RCA a şoferului vinovat de producerea accidentului rutier.

Intrebarea mea este cum se imparte despagubirea acordata, se imparte egal sau copii sau sotul ia procent mai mare
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta încercăm sa explic, nu se împarte. Pentru fiecare va fi stabilita o suma.
Sumele se stabilesc la fiecare, separat, nu se împarte din global!
Și fiecare persoană va încasa personal .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier soldat cu deces vostinarcornel vostinarcornel buna seara.Ma numesc Cornel ,sunt din Arad.As avea nevoie de ajutorul dvs. in legatura cu un accident soldat cu deces.,v-am contactat din partea familiei ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca CRISTINCA CRISTINCA In urma cu o saptamina,sora mea a avut un accident ,in acel accident a murit ea,viitorul ei sot si un prieten,vinovat de accident a fost prietenul ei deoarece ... (vezi toată discuția)
Despagubiri in caz de deces in accident de masina mucuta mucuta buna.am si eu niste nelamuriri(foarte multe),viitorul meu sot a fost ucis intr0un accident de masina in decembrie 2008,la rupea gara.avem un copil impreuna de ... (vezi toată discuția)