avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... (trecere casa in proprietate) Buna ziua, am rugamintea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

(trecere casa in proprietate) Buna ziua, am rugamintea sa imi ...

(trecere casa in proprietate)

Buna ziua,
am rugamintea sa imi spuneti cum se poate rezolva urmatoarea situatie: parintii au decedat iar eu impreuna cu nepotii am devenit ,in urma unui proces de uzucapiune, coproprietarii terenului dar nu si ai constructiei. Am inteles de la dl avocat ca nu s-a putut include si constructia in procesul de uzucapiune. Care este modalitatea prin care putem deveni proprietari si ai casei ? In planul facut de expertul cadastrist pentru instanta figureaza si constuctia. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: SCA IONESCU & NOVAC , Avocat 13:33, 29 Octombrie 2023
De ce nu s-a putut trece în procesul de uzucapiune? Care este situația juridica a casei?
De aici trebuie pornit pentru a putea răspunde la întrebarea dvs.
Buna ziua, citez raspunsul avocatului: " instantele nu mai admit cererea de accesiune imobiliara a imobilelor edificate inainte de 2001 fara autorizatie de construire, intrucat exista o procedura speciala mentionata in fostul Regulament al Directoruluial ANCPI nr 600/2023. Procedura speciala se aplica cu prioritate procedurii generale (accesiune imobiliara prin instanta." Nu exista nici un litigiu legat de casa.
Va multumesc pentru raspuns.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru a stabili dacă se aplică acest regulament este necesar de văzut cine și când a edificat casa, aspect pe care probabil avocat dvs l-a analizat.
Dacă aceasta este situația și într-adevăr se aplica regulamentul la care face avocatul dvs referire, atunci este nevoie sa luați legătura cu un topograf. Regulamentul zice ca:
c) construcțiile edificate anterior datei de 1 august 2001 se vor înscrie fie în baza autorizației de construire, fie, în lipsa autorizației, în baza certificatului de atestare fiscală care cuprinde suprafața reală a construcției și a terenului aferent, emis de autoritatea administrației publice locale în a cărei rază se află situată construcția, precum și a documentației cadastrale.
(2) Dreptul de proprietate asupra construcțiilor se înscrie în cartea funciară și în baza altor acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra construcției, precum și pe stadii de execuție în condițiile art. 37 alin. (3) din Legea nr. 7/1996.

Art 37 din Legea 7/1996 zice ca:
(1) Dreptul de proprietate asupra construcțiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare eliberat de autoritatea locală emitentă a autorizației de construire, care să confirme că edificarea construcțiilor s-a efectuat conform autorizației de construire și că există proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, precum și a celorlalte dispoziții legale în materie și a unei documentații cadastrale.

(2) Dreptul de proprietate asupra construcțiilor realizate înainte de 1 august 2001, care este data intrării în vigoare a Legii nr. 453/2001 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și unele măsuri pentru realizarea locuințelor, se intabulează în baza certificatului de atestare fiscală, care cuprinde suprafața reală a construcției și a terenului aferent, emis de autoritatea administrației publice locale în a cărei rază se află situată construcția, precum și a documentației cadastrale întocmite în acest scop.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate interpreta legea nr. 7/1996? Cris1971 Cris1971 Cum se poate interpreta Legea nr. 7/1996? [i]\\"Art. 36. - (1) Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza ... (vezi toată discuția)
Intabulare constructie ladaru ladaru cum se poate intabula o constructie construita acum vreo 40 de ani fara autorizatie de construire, exista ceva lege care sa specifice ca o constructie care are ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie expirata iulianpetrescu iulianpetrescu Autorizatia de constructie a expirat in 2007,deoarece lucrarile de constructie nu au ajuns la stadiul de finalizare,iar receptionarea lucrarilor nu s-a putut ... (vezi toată discuția)