avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua! In urma cu 4 ani de zile am fost implicat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua! In urma cu 4 ani de zile am fost implicat intr-un ...

Buna ziua!

In urma cu 4 ani de zile am fost implicat intr-un accident unde am lovit doi pietoni pe trecere care traversau regulamentar. Vina a fost a mea si mi s-a facut dosar penal, mi-a fost luat carnetul, iar procesul a durat 2 ani de zile.
Victimele si-au retras plangerea intre timp, nu au avut pretentii din partea mea, iar dosarul a fost clasat.
Ideea este ca spitalul in care una din victime a petrecut 14 zile necesitand ingrijiri, mi-a trimis o notificare saptamana trecuta ca ar trebui sa achit zilele de spitalizare pentru victima care am accidentat-o pe trecere pentru faptul ca am fost vinovat pentru accident.
Au trecut 4 ani de zile de la accident si 2 ani de cand dosarul a fost clasat, victimele neavand pretentii de la mine.
Masina mea de atunci avea asigurare RCA si am apelat la un avocat sa-mi rezolve cazul. El mi-a spus ca a facut toate demersurile la firma de asigurari si eu nu trebuia sa fac nici o plata.
Intrebarea este ce pot face in situatia aceasta? Ar trebui sa fac plata catre spital sau care ar fi demersurile?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 18:27, 20 Martie 2024
Buna.
Si au am avut parte de ceva asemanator, ptr ca in procesul verbal nu scria cine a fost de vina, la o distanta de 3-4-5 ani de la accident am primit de la spital sa platesc spitalizarea persoanei accidentate (eu eram soferul), nu mai stiu daca a fost 1-2 zile de spitalizare. Noroc cu taica-meu ca avea asigurarea auto de atunci, am fost la spital le-am dat asigurarea si de atunci nu m-au mai cautat. A trecut de atunci vreo 3-4 ani.
În cazul în cate spitalul face cerere de chemare în judecată, dvs veți avea calitatea de intervenient forțat, și nu de parat. Dacă spitalul va cheamă în judecata în calitate de parat, pot fi făcute apărări în acest sens, excepția lipsei calității procesuale pasive.
În cadrul procesului se va discuta și excepția prescriptiei, dacă este întemeiată sau nu. Aici contează și când și cum s-a finalizat procesul penal, dacă s-a comunicat soluția de clasare către spital, etc.
Oricum, chiar și în cel mai rău caz, asigurătorul este obligat sa acopere toate costurile, dacă acestea exista.
Ceea ce puteți face acum este sa răspundeți spitalului ca nu aveți nicio datorie fata de el, deoarece în temeiul art. 22 alin (1) din Legea nr. 132/2017, „Despăgubirea se stabilește și se plătește în conformitate cu prevederile art. 14, iar în cazul stabilirii despăgubirii prin hotărâre judecătorească, drepturile persoanelor prejudiciate prin accidente produse de vehicule aflate în proprietatea persoanelor asigurate în România se exercită împotriva asigurătorului RCA, în limitele obligației acestuia cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor răspunzătoare de producerea accidentului în calitate de intervenienți forțați.”
Am aflat astazi ca spitalul a facut cerere de chemare in judecata, eu fiind in calitate de parat intr-un dosar civil avand ca obiect actiune in raspundere delictuala.
Accidentul s-a produs in 27.07.2019, iar dosarul penal a fost clasat in 12.04.2021.
Avand in vedere ca voi fi chemat, pot formula o intampinare prin care sa chem firma de asigurare in proces sau ce reactie ar trebui sa am?

Am raspuns la notificarea spitalului ca nu am datorii fata de ei, doar ca acestia au venit catre mine spunandu-mi ca ei nu au de unde sa cunoasca firma de asigurare la care aveam polita RCA si nu este de datoria lor sa faca cerere catre firma de asigurare pentru acoperirea cheltuielilor de care a beneficiat persoana vatamata.
Raspunsul se baza pe art. 320 al, 1 din L95/2006- republicată cel care trebuie să achite debitul este ccel vinovat de
producerea accidentului rutier.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
- invocați excepția lipsei calității procesual pasive
- puteți formula și cerere de chemare în garanție a asigurătorului, dar și simpla excepție invocată în baza prevederilor legale este suficienta pentru respingerea acțiunii.
- Referitor la prescripție - conform art 2537 Cod civil - Prescriptia se întrerupe (...) 3. prin constituirea ca parte civilă pe parcursul urmăririi penale sau în faţa instanţei de judecată până la începerea cercetării judecătoreşti".
Contează și dacă spitalul s-a constituit parte civilă în dosarul penal și dacă i s-a comunicat solutia de clasare sau nu.
Puteți invoca prin întâmpinare și prescripția daca doriți.
- informații referitoare la asigurător putea afla spitalul din dosarul penal dacă dorea sa afle. Puteți arata și dvs asigurătorul în întâmpinare.
Întrucât a fost dosar penal, termenul de 3 an nu e de la data accidentului.. Spitalul are prejudiciu și are dreptul să ceară? Cine e acel asigurator?

Alte discuții în legătură

Plata spitalizare victima in urma unui accident rutier GheAndreea GheAndreea Buna seara. In urma unui accident rutier, victima a fost despagubita de catre firma de asigurare a masini, dar acum dupa 3 ani am primit o citatie precum ca ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriere 3 ani cheltuieli de spitalizare cyan cyan una din victimele din masina condusa de fratele meu a fost data in judecata de catre spital ptr recuperarea cheltuielilor de spitalizare in termen de 3 ani de ... (vezi toată discuția)
Cheltuleli de spitalizare Maci1234 Maci1234 Buna ziua! In cazul in care am avut un accident cu victima, cazul a fost clasat, victima nu a depus plandere. Cine suporta cheltuielile de ... (vezi toată discuția)