avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Am un I.F. cu doi asociați 50% și 50%.
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Am un I.F. cu doi asociați 50% și 50%.

Bună ziua. Am un I.F. cu doi asociați , 50% și 50% , cod caen 7420. Am declarat 212 la norma de venit , dar la declarația fiecărui asociat în parte, la ANAF mi-a zis sa scriu suma întreaga din Norme, respectiv 40000 lei pt fiecare asociat . Nicidecum la jumate 20000 lei), conform cotei parte pt fiecare asociat . Și plus asigurări obligatorii (pentru că în acest caz, automat se depășeau 6 salarii minime). Cum pot sa rectific declarația fiecărui asociat ? Totuși 11600 lei pe an, inseamnă ceva ....in loc de 2000 lei cât ar fi trebuit să dăm inpozitul fiecare, adică norma întreagă la IF. impozitul de 4000 lei. Va mulțumesc anticipat !
Ultima modificare: Miercuri, 1 Noiembrie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 18:44, 2 Noiembrie 2023
Din pacate au dreptate cei de la ANAF .

Codul Fiscal art 69 :
" (5) În aplicarea art. 69 din Codul fiscal, în cazul în care activitatea se desfășoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, norma anuală de venit corespunzătoare fiecărui asociat din cadrul asocierii nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12 luni. Pentru determinarea venitului net anual fiecare membru asociat aplică criteriile specifice de corecție asupra normei de venit proprii. "

Norma de venit se atribuie fiecarui asociat adica 40.000/asociat si se poate ajusta la jumatate daca de ex a avut calitatea de salariat cu norma intreaga.

Norma fiecarui asociat nu poate fi mai mica decat 3000 x 12 = 36.000 lei. . In acest caz norma anuala de 40000 / asociat indeplineste conditia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Astept sa ridic actele pentru infiintarea unui i.f. Stelikgl Stelikgl Buna ziua. astept sa ridic actele pentru infiintarea unui I.F. si nu stiu ce pași ar trebui sa urmez mai departe..in legatura cu actele ..ce birotica sa ... (vezi toată discuția)
Contribuție pensie emiliano zapata emiliano zapata Bună ziua,aș dori să știu dacă contribuția la pensie de 25% este obligatorie s-au opțională pentru cineva care lucrează într-o Întreprindere ... (vezi toată discuția)
Pfa cu norma de venit mihai.d.moraru mihai.d.moraru Buna ziua, Nu am reusit sa obtin un raspuns clar de la ANAF si va adreaez pe aceasta cale urmatoarele doua intrebari: 1. Daca infiintez un PFA cu norma de ... (vezi toată discuția)