Bună seara, am cumpărat în 2022 o casa, iar pe proprietatea vecina exista deja construit un bloc cu 2 etaje. Deși la momentul achiziției nu ne-am pus problema ca distanta dintre bloc și gard este mai mica de 2m și blocul are ferestre cu vedere în curtea noastră și întrarea pe partea noastră, azi am surprins o vecina de la etaj 1 cum ne filma de la geam. Ce cadru legal am pentru a solicita asociației de proprietari sa ne asigure intimitatea având în vedere ca noi ne-am mutat după mulți ani de la construcția blocului. Către ce autorități ma pot îndrepta? Constructorul imobilului susține ca prevederea Codului civil ce se intitulează chiar așa: „Vederea asupra proprietăţii vecinului” unde este menționată distanta, nu s-ar mai aplica dacă trec 2 ani de la construcție. Nu știu dacă vechiul proprietar a semnat vreun acord privind construcția acelor ferestre cu vede directa în curtea care acum e a noastră și ce ar presupune acel act dacă ar exista. Va rog sa ma ajutați!
Dacă construcțiile s-au făcut legal, cu acordul vecinilor de la acel moment, multe nu puteți face. Puteți face unele demersuri sa verificați documentele de autorizare a construcției blocului.
De la regulile din codul civil și reglementările locale privind distanta pana la gard și montarea ferestrelor se poate deroga prin acordul părților, exprimat la notar.