Daca sotia a primit ajutor pe ntru sotie supravietuitoare si are pensie de contribotate, iar cind se indexeaza pemsia e legal sase indexeze intreg venit adica si ajutorul supravietuitoare? Va multumesc amticipat.
Pensiile NU se indexeaza , ele cresc doar prin marirea valorii punctului de pensie . Daca sotia supravietuitoare beneficiaza de ajutorul lunar prevazut de Legea 578/2004 ( cu modificarile ulterioare ) , acesta NU creste ca urmare a modificarii valorii punctului de pensie .
Cind sa indexat in ianuarie 2023 pensiile cu 12.5 atunci i s-a acumulat pensia de sub 1000 de lei cu ajutorul 113 lei i s-a facut 1125 lei deci cu ajutorul de pe urma sotului. Intreb daca e normal sa fie indexat numai pensia normala fara ajutorul de urmas sau rebuie indexat cu venitul total. Stiu ca pensia se indexeaza ca e pe cotributivitate. Cum e legal? Va multumesc anticipat.
Tocmai asta v-am spus , pensiile NU se indexeaza , ele cresc pentru ca creste valoarea punctului de pensie . Ajutorul de 113 lei , neavand legatura cu punctul de pensie , si fiind o suma fixa prevazuta de lege , va creste doar atunci cand cei care ne conduc vor considera ca trebuie sa schimbe valoarea acestuia .
113 e valoare fixa. Eu intreb e normal sa creasca venitul adica pensia si ajutorul? Sau numai pensia? Va multumesc anticipat . .Ajutorul e suma fixa.de ce statul baga ajutorul la pensie? Normal numai pensia se mareste .