Prietena mea are o pensie de 1125 de lei iar din ianuarie 2024 va primi 1281 de lei.
Dar cum. In ianuarie anul asta a primit sub 1000 lei iar ca statul sa compeseze a bagat si ajutorul de la fostul sot decedat in 2008 in valoare de 113 lei. Conform legii 578 a primit acest ajutor care e bagat pe un cupon de pensie fara a specifica ca e pe contributivitate. Legea e ca pensiile pe contributivitate sa fie marite puncutl de pensie cu anumit procent. Ori ajutorul e suma fixa pe alta lege si nu are legatura una cu alta. Acum in ianuarie 2024 va primi pron indexare suma de 42 de lei deoarece avind pensia 1125 se adauga 113 lei de la decedat si adsuga statul 42 lei favind 1281. E normal asa? Cica de casa pensii i sa spus ca 113 e un venit. Venitul are punc de pensie? E normal? Sau nu inteleg eu cum gindesc guvernantii "are unde se pune punctul de pensie. Ce trrbuie sa fac? Va multumesc anticipat.
Cate puncte are pe contributivitate , in realitate , prietena dvs. ? avand pensia minima , e posibil ca parte din cei 1125 lei sa fie indemnizatia sociala platita de Stat celor carora pensia pe contributivitate le e mai mica decat pensia minima . Punctajul pe contributivitate il puteti vedea pe decizia de pensionare , iar pe cupon ( in stanga , jos ) punctajul influentat de indicele de corectie - daca i-a fost acordat acel indice . Daca postati acele punctaje , ne vom da seama ... Probabil , pentru ca si ajutorul ( care nu e de la sotul decedat , e al vaduvei cu venituri mici ) fiind platit tot de Casa de Pensii , Statul nu e dispus sa acopere mai mult decat diferenta dintre pensia pe contributivitate impreuna cu cei 113 lei ( care , intr-adevar , este tot venit ) si pensia minima . Ce trebuie sa faceti dvs. ? pai ... nimic , ca nu e treaba dvs. , ci a prietenei ... Si - foarte probabil - nici dansa nu prea are ce face... Depuneti o petitie la Casa de Pensii si va trebui sa va dea raspuns oficial , cu referire la baza legala .
Are 0.55329 puncte pe contributivitate. Interesant e ca statil yrebuie sa dea 12.5 cit a fost anul acesta in ianuarie si fiind dub pensia minima ttebuie sa acopere statul de la el nu din alta sursa. In 2024 tot statul trrbuie sa acopere de la el diferenta pina la 1281 lei. Asa vad eu. Asa e normal. A lucrat 23 de ani. Salariul foarte mic. Nu are legal indice de corectie deoarece pensionata in 2008. Casa de pensie zice ca e normal sa ia din ajutorul de 113 si sa adauge la indexare. Nu poti amesteca doua legi in acessi oala .INRXAREA SE FACE PE PUNCTE CARE INMULTIT CU PROCEND DA VALOAREA LEULUI. DACA E MIC STSTUL ARE DATORIA SA COMPLECTEZE PINA LA VOALOAREA DE 1281 CARE VA FI IN VIITOR. CE PARERE AVETI.MULTUMRSC.
Asa considerati dvs. , ca Statul are datoria sa faca si sa dreaga ... asa o fi ... asa si-a asumat , prin niste legi , si asa a facut , a stabilit ca pensionarii sa ia un venit minim . Dar , cum a dat legi , tot Statul ( intelegand prin asta , organele legislative ) poate SI sa abroge legi , si sa dea alte legi ... Si acum asa a si facut , a dat Legea 360/2023 ( noua lege a pensiilor ) , care intra in vigoare la 01.09.2024 , si care NU mai prevede nici un fel de pensie minima , omul va primi exact pensia rezultata din calcule . De vreme ce ati intrebat “ ce parere aveti “ , va spun ca , parerea mea este ca e o masura absolut normala , care-l face pe cetatean singurul responsabil de ce viata va duce in perioada cand nu va mai putea lucra , asa cum e in cele mai multe tari , unde Statul nu are alta indatorire decat sa verifice cat se poate de exigent societatile care administreaza fondurile de pensii ale oamenilor . Si ASTA va fi normalul si la noi . PS. Casa de Pensii NU ia din ajutorul de 113 lei , ci socoteste venitul pe care trebuie sa-l asigure doamnei si , pentru ca nu atinge un anume nivel , cere de la buget diferenta . Daca d-na considera ca i s-au incalcat drepturi , cum va spuneam , adreseaza o petitie acesteia si , in raspunsul pe care-l va primi , ii va fi comunicata si baza legala .
Casa de pensii Pitesti a zis ca cei 113 lri e venit si se adauga la punctul dr pensie conform legii 263_ 2010 asa au zis. Am citit legra si nu am gasit nimic nici articol nici litera. Poate dumneavoastra imi aratati care art. Sau litera din lege se regaseste. Va multumesc anticipat.
Carp Mircea
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Va lamuriti mai jos in ce conditii se acorda indemnizatia minima pentru pensionari in suma de 1125, respectiv 1281 lei din ianuarie 2024. [ link extern ]