avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impartirea mostenirii cu sotul. Am construit casa, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impartirea mostenirii cu sotul. Am construit casa, casatorita fiind, pe terenul părinților ...

Am construit casa, casatorita fiind, pe terenul părinților (pe baza unui acord notarial de la ei, ca putem, eu si soțul sa contruim casa pe terenul lor). Cum se poate face ca, in urma dezmembrarii terenului si acordarea lui mie de catre părinti ca drept de mostenire, sa nu se imparta cu sotul in caz de divort? Precizez faptul ca părinții vor sa imi dea aceasta parte de teren pe numele meu cat timp ei sunt inca in viata. Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 3 Noiembrie 2023
Mariamea, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:53, 11 Decembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fata de terti, regimul matrimonial este opozabil de la data indeplinirii formalitatilor de publicitate – inscrierea in Registrul National Notarial al Regimurilor Matrimoniale (Ordinul ministrului justitiei nr. 1786/2011, M.Of. 666/19.09.2011); neindeplinirea formalitatilor de publicitate face ca sotii sa fie considerati, in raport cu tertii de buna credinta, ca fiind casatoriti sub regimul mtrimonial al comunitatii legale;
Intre soți, simpla declarație în contract cu privire la achiziția unui bun propriu, este suficienta, contractul urmând a fi semnat de ambii soti.
Se poate discuta speta și cu notarul care urmează sa întocmească actul, au fost de-a lungul timpului multe discuții juridice în practica.
Sigur ca schimbarea regimului matrimonial cu îndeplinirea formalitatilor de publicitate este cea mai sigura cale, care se face tot la notar, dar, dacă nu exista probleme de datorii și complicații foarte mari, este suficienta și mențiunea din contract, care reprezinta o convenție fiind însușita de ambii soti.

Regimul comunitatii conventionale se poate aplica atunci cand, prin conventie matrimoniala, se deroga de la dispozitiile privind regimul comunitatii legale;
– in aceasta varianta de regim matrimonial, prin conventie, sotii pot sa deroge de la regimul comunitatii legale sub anumite aspecte limitativ prevazute la art. 367 C.civ si anume: sotii pot include in comunitate anumite bunuri sau datorii, pot exclude din comunitate anumite bunuri sau datorii comune, pot stabili necesitatea consimtamantului expres al ambilor soti la incheierea anumitor acte de administrare, pot include clauza de preciput sau pot prevedea modalitati de lichidare a comunitatii conventionale;
– daca prin conventie matrimoniala nu se prevede altfel, acest regim juridic ales de soti se completeaza cu dispozitiile privind regimul comunitatii legale.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intre soți, simpla declarație în contract cu privire la achiziția unui bun propriu, este suficienta, contractul urmând a fi semnat de ambii soti


Dacă soții ar schimba natura bunurilor prin declarații, ce sens ar mai avea convențiile matrimoniale și partajul?
Facem declarații pana mâine.
Ne certam, declarație ca e bun propriu.
Ne împăcam, pac, declarație ca e bun comun.
V-ati întrebat ce registrator de Carte Funciara va intabula vreodată un bun propriu în cartea funciară, doar pe baza unor declarații făcute de soți?
Codul civil este foarte clar: bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale sunt bunuri comune.
Nu se poate deroga de la lege, prin declarație.
Ultima modificare: Joi, 9 Noiembrie 2023
Manuela Rășină, administrator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă rămâne în urma lor destul de mostenit, va pot dona bucata de teren, liniștiți.
Vreti sa munciti impreuna , sa duceti tot greul si daca o fi sa nu fie bine, sa va ramana totul doar d-voastra ? Hm, nu prea e corect pentru o bucata goala de pamant pe care ati primit-o fara efort.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
terenul va fi bun propriu, casa nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dobandita in timpul casatoriei? ramonacancu ramonacancu sunt casatorita si urmeaza ca sotul meu sa primeasca mostenire de la mama lui un teren pe care urmeaza sa ridicam o casa. as vrea sa stiu -este acest teren si ... (vezi toată discuția)
Partaj in urma decesului unui parinte tudorica70 tudorica70 Dupa cum se stie in urma decesului unuia dintre parinti are loc partajul intre copii si sotul supravietuitor. Daca unul dintre copii primeste un imobil prin ... (vezi toată discuția)
Bunuri dobandite inainte de casatorie ancus27 ancus27 Stimati domni, Am in proprietate o casa cu teren dobandite prin act de vanzare cumparare. Intentionez sa ma casatoresc si impreuna cu viitorul sot sa daramam ... (vezi toată discuția)