Vă rog, să mă ajutați într-o mare problemă creată de administratorul asociației de propietari al scării de bloc unde locuiesc. De ani de zile, încasează bani eliberând chitanțe care nu au serie și nici număr, precum și nici ștampilă și nici contul bancar al asociației de propietari (afirmă că asociația de proprietari nu deține cont bancar, și că plătile se fac doar direct lui, prin numerar, nu și prin transfer bancar).Ce încălcari legale comite?Ce infracțiuni săvârșește? Nu mai accept, să fiu furată și presupun, că pot remedia problema prin depunere plângere penală la parchet, dar nu știu ce articole de lege încalcă.
Si o sesizare la departamentul care se ocupa de asociatiile de proprietari din cadrul primariei din localitate.
Si o adunare generala in acre sa se discute necesitatea unui audit si in functie de concluzii va puteti gandi la infractiuni si la sesizarea parchetului, unde oricum lucrurile dureaza ani.
O solicitare de oglinda a facturilor de la furnizori sa vedeti daca exista restante sau tiotusi sunt achitate la zi cheltuielile asociatiei.
Anonimus@
Utilizator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Sesizarea compartimentului de coordonare și control al asociațiilor de proprietari, aflat în cadrul primăriei, nu este de prea mare folos. Funcționarii de acolo nu sunt deloc dornici sa se implice. Invoca prevederi legale din care rezulta ca, membrii asociației de proprietari decid ce se întâmplă în cadrul asociației. Nu au nici un chef sa controleze un administrator care este o persoana ce deține un atestat eliberat de... Primărie. Din păcate neregulile făcute de administratori și sesizate de locatari nu sunt verificate serios de cei din primărie. Se prefera formularea de răspunsuri evazive pentru ca cel care face sesizarea sa renunțe. Trebuie menționat ca prin prisma activităților pe care le desfășoară, administratorii interacționează destul de des cu funcționarii din primărie, iar aceștia din urma se fac ca nu vad neregulile pe care la fac unii administratori.
CST1976
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Notificati asociatia pe urmatoarea lege cu scrisoare cu confirnare de primire:
Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cu modificările și completările ulterioare:
Articolul 3
(1) Prin excepție de la prevederile art. 1 alin. (1), se pot efectua operațiuni de încasări și plăți în numerar, în următoarele condiții:
c) plăți către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi;
Articolul 4^2
(1) Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) nu pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele în numerar care depășesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare.
(2) Prin excepție de la alin. (1), se admite depășirea acestui plafon numai cu sumele aferente plății salariilor și a altor drepturi de personal, precum și a altor operațiuni cu persoane fizice, pentru o perioadă de 3 zile lucrătoare de la data prevăzută pentru plata acestora.
Articolul 12
(1) Nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (1), art. 3 alin. (2) și (3), art. 4 alin. (1) și (2), art. 4^2 alin. (1), art. 9 și 10 constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiuni, și se sancționează, prin derogare de la prevederile art. 8 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, cu amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul stabilit de prezentul capitol pentru fiecare tip de operațiune, dar nu mai puțin de 500 lei.
(2) Nerespectarea prevederilor art. 6 și art. 11 alin. (1)-(4) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei.