avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se cumpara vechime in munca. Se poate cumpara vechime ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se cumpara vechime in munca. Se poate cumpara vechime in specialitate? ...

Se cumpara vechime in munca. Se poate cumpara vechime in specialitate?
Legea noua a pensiilor va permite recalcularea pensiilor si cu sumele incasate de cadrul didactic asociat in regim de plata cu ora pana la aparitia legii cadrelor didactice. Aceasta din urma lege reglementeaza regimul de plata cu ora cu vechime in specialitate si bineinteles la cuantumul pensiei. viitoare a cadrelor didactice. De aceea cred ca pentru a permite ca legea noua a pensiilor sa constate vechime in specialitate pentru cei in regim de plata cu ora este necesara cumpararea de vechime a 3, 5,10 ani, cat a desfasurat fiecare. E necesar o suma de bani pentru ca nu s-au platit CAS si CASS ci numai impozit la banii incasati. din plata cu ora. Altfel un gest reparatoriu va fi 20% indeplinit in noua lege a pensiilor. Mult mai importanta este recunoasterea vechimii in specialitate raportata la numarul de ani consecutivi sau separati, cate semestre si luni, ce norma didactica intreaga era atunci, cate ore au fost prestate lunar, ce functie vacanta a inlocuit, etc,
Ultima modificare: Duminică, 5 Noiembrie 2023
ion +, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:06, 7 Noiembrie 2023
Ce am inteles. 1. Vechime in munca si vechime in specialitate nu poti obtine decat in urma unui contract individual de munca. 2. Ce am crezut eu ca este vechime in specialitate dobandita in temeiul unui raport de serviciu?, Am crezut ca a existat o intelegere parafata intre intreprinderea unde eram angajat si universitatea la care am predat. Mai departe am incercat sa detaliez ce am crezut ca s-a intamplat. 3. Vechime de specialitate obtinuta urmare unei profesii liberale nu a fost cazul sa invoc. Va multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acea intelegere dintre intreprinderea unde erati angajat si universitatea la care ati predat. nu poate constitui vechime in munca sau in specialitate .

Perioada prestata la acea intreprindere constituie vechime in munca si in specialitate.
In veci intreprinderea unde am lucrat cu Carte de Munca si contract nu-mi va acorda vechime in munca si in specialitate pentru ce am facut eu peste program la Universitate. Intreprinderea mi-a acordat grupa de munca partiala numai pentru jumatate din anii prestati abia in urma unui proces colectiv in 2012.
Daca se schimba ceva va anunt. Multumesc pentru raspunsuri!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este corect .. indiferent cate rapoarte de munca aveti in aceeasi perioada, vechimea este aceeasi ..1 an lucrat cu mai multe c.i.m. in aceleasi timp = 1 an vechime in munca
Bine ca mi-ati spus, eu credeam ca se aduna! Inseamna ca legea personalului didactic este un preambul la viitoare pensii speciale si pentru ei. Vechime in specialitate rimeaza cu pensie speciala, nu?
,Aplaud arhiva Avocatnet.ro care mi-a adus in pagina povestea mea de la inceput si pana azi.
In 2010 urma sa fiu disponibilizat si Universitatea fiind in grup cu cele din foraj, extractie si petrol, in contractul de disponibilizare as fi avut la disponibilizare mai multe salarii.
In 2012 am cautat in instanta sa am vechime in specialitate, pentru ca sumele din plata cu ora sa fie incluse la calculul pensiei, Am pierdut. Totodata am cerut o adeverinta ca am predat 5 ani la UPG sa mai pot preda si dupa pensionarea din august 2011. Nu s-a putut.
In 2016 ma multumeam si cu o adeverinta onorifica,
Prin 2019 a aparut legea personalului didactic ce statua ca profesorii pot cumula si vechime in specialitate, sumele din plata cu ora sunt incluse la calculul pensiei viitoare.
In 2023, acum, veniturile din plata cu ora sunt incluse in calculul pensiei din 1 ianuarie 2024, alaturi de acord, prime, beneficii, al treilea salariu, etc. Sunt informat acum ce inseamna sa am si cealalta jumatate de beneficiu. Oricum am in acei ani vechimea in munca, nu se aduna cea in specialitate, dar nu am hartia onorifica cu activitatea de cadru didactic asociat in 5 ani consecutivi cu dreptul pe care il are o diploma sau inscrierea celor 5 ani in Carnetul de Munca.
Sa fiu sanatos si doresc sanatate si dvs. Multumesc pentru rabdare.
Ultima modificare: Marți, 7 Noiembrie 2023
ion +, utilizator

Alte discuții în legătură

Vechime in munca ca profesie liberala dandoct dandoct Bună ziua, Urmează să mă încadrez ca polițist iar la calcularea gradului mi s-a spus de la resurse umane că mi se ia în calcul doar vechimea avută ... (vezi toată discuția)
Echivalarea anilor lucrati in strainatate in romania merascu merascu Buna ziua! In timpul studiilor de doctorat in Austria am lucrat si in proiecte de cercetare la universitate cu norma de 6h/zi (8h/zi maxim). In timpul ... (vezi toată discuția)
Vechime in specialitate ion + ion + Am nevoie de o lamurire. Timp de 4 ani am fost asistent universitar la UPG Ploiesti, sectia serala, contract plata cu ora, cu norma intreaga doi ani si ... (vezi toată discuția)