avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile concediu neefectuat-demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile concediu neefectuat-demisie

Bună ziua. Am următoarea situație cu angajatorul.
Lucrez din 2019 iar astăzi mi-am dat demisia. Dintr-o eroare a lor am rămas cu 15 zile de concediu neefectuat din 2019 plus 22 de anul acesta. Zic eroare a lor deoarece târziu mi-au spus ca pe cerere trebuia sa specific zilele de concediu din ce an vreau sa îmi iau, ei nu luau din cele mai vechi ci din cele mai recente. Astfel în 202 am luat co din 202,in 2021 din 2021 și cele din 2019 au rămas neatinse. Astăzi mi-au spus ca voi primi banii doar pe cele din 2023 neefectuate, și la cele din 2019 numai am dreptul. Eu știu ca numai am dreptul sa le iau fizic dar trebuiesc plătite în cazul demisiei. Cum e corect? Le-am arătat și Art. 146. [efectuarea si compensarea concediului de odihna]
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca. Ei la acest articol au răspuns ca da, asa e nu le-am luat în 18 luni deci numai am dreptul deloc la ele. Mi se pare ca interpretează legea cum vor. Cum e corect?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:53, 5 Iulie 2024
Eu nu am recuperat nimic. Am făcut petite la ITM care mi-au răspuns sa ma adresez instantei ca nu tine de ei. S-au spălat pe mâini, nu au cercetat deloc neregulile semnalate de mine deși asta cu neplata zilelor era cea mai mica și nu am timp fizic sa umblu pe la tribunale.

Ultima modificare: Vineri, 5 Iulie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Neplata poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei proceduri de conciliere,
cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.

Ghhhh a scris:

Buna ziua,
Ce se intampla in situatia in care firma refuza sa imi plateasca zilele de CO pe care le mai am dupa ce mi am dat demisia
Care este cea mai simpla metoda de a recupera acele zile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună, am și eu o nelămurire. mi-am sunat șeful sa-i spun ... Ione231 Ione231 Bună, am și eu o nelămurire. Mi-am sunat șeful sa-i spun ca îmi dau demisia eu știam ca trebuie sa stai în preaviz dar el mi-a zis sa facem prin ... (vezi toată discuția)
Cerere plata concediu de odihna neefectuat korynutza1985 korynutza1985 Bună ziua. Aș vrea să depun o cerere pentru plata zilelor de concediu neefectuat pe anul 2019,dar nu știu ce anume să scriu. Îmi puteți spune vă rog ... (vezi toată discuția)
Zile concediu neefectuate la incetare contract munca Michaela2014 Michaela2014 Buna ziua, In decembrie contractul de munca imi va inceta pentru a intra in concediu de crestere copil ( actual sunt in concediu lauzie). Am zile de ... (vezi toată discuția)