Buna ziua!
Se poate obtine pensie de invaliditate daca nu am lucrat si nu am cotizat deloc pana acum? Mentionez ca sotul meu a murit de curand, nu am niciun venit si am probleme de sanatate care nu imi permit sa muncesc.
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Depinde ... Daca sotul dvs. a fost asigurat in sistemul de pensii - sau a fost chiar pensionar - , daca aveti varsta standard de pensionare , si o casnicie care a durat cel putin 10 ani puteti solicita pensie de urmas . Aceasta pensie o puteti primi la orice varsta daca veti fi incadrata in gradul I sau II de invaliditate de catre Comisia de expertizare a capacitatii de munca ( de pe langa casele de pensii ) , daca ati avut o casnicie de minim 1 an . Daca sustinatorul a decedat in accident de munca sau din cauza unei boli profesionale , atunci aveti acest drept indiferent de varsta sau de durata casniciei . Daca nu va incadrati in nici una din aceste prevederi , aveti dreptul la pensie de urmas timp de 6 luni de la data decesului . Prin urmare , ar fi indicat sa mergeti urgent la Casa de Pensii din localitatea dvs. si sa va interesati . PS. Timpul curge in defavoarea dvs. De exemplu - daca va incadrati numai pentru cele 6 luni de pensie - daca sotul dvs. a decedat de 2 luni , veti mai primi doar 4 luni aceasta pensie .
Multumesc mult pentru raspuns. A murit chiar cu cateva zile inainte de pensionare, cancer pulmonar, lucrand la termocentrala. Nu stiu daca asta se incadreaza ca boala profesionala.
Probabil nu , ar fi fost incadrat cand s-a imbolnavit ( s-ar fi cercetat daca e boala profesionala daca ar fi existat suspiciunea ca a contractat boala ca urmare a conditiilor in care a muncit ) . Dar , chiar daca e vorba de o boala obisnuita , ar fi avut drept de pensie ( cea de invaliditate ) , aceasta cerinta e indeplinita . Deci - in conditiile pe care vi le-am aratat - ati putea avea dreptul la pensie de urmas .
Pensie de urmas
tantelu
Sotul unei prietene a decedat, are vechime pe cartea de munca aproape 30 de ani. Ea are 47 ani, si nu are niciun venit as dori sa stiu daca exista ... (vezi toată discuția)