avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua! Se poate obtine pensie de invaliditate daca ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua! Se poate obtine pensie de invaliditate daca nu am ...

Buna ziua!
Se poate obtine pensie de invaliditate daca nu am lucrat si nu am cotizat deloc pana acum? Mentionez ca sotul meu a murit de curand, nu am niciun venit si am probleme de sanatate care nu imi permit sa muncesc.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 17:31, 6 Noiembrie 2023
Fara un mic stagiu de cotizare nu se poate beneficia de pensie de invaliditate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde ... Daca sotul dvs. a fost asigurat in sistemul de pensii - sau a fost chiar pensionar - , daca aveti varsta standard de pensionare , si o casnicie care a durat cel putin 10 ani puteti solicita pensie de urmas . Aceasta pensie o puteti primi la orice varsta daca veti fi incadrata in gradul I sau II de invaliditate de catre Comisia de expertizare a capacitatii de munca ( de pe langa casele de pensii ) , daca ati avut o casnicie de minim 1 an . Daca sustinatorul a decedat in accident de munca sau din cauza unei boli profesionale , atunci aveti acest drept indiferent de varsta sau de durata casniciei . Daca nu va incadrati in nici una din aceste prevederi , aveti dreptul la pensie de urmas timp de 6 luni de la data decesului . Prin urmare , ar fi indicat sa mergeti urgent la Casa de Pensii din localitatea dvs. si sa va interesati . PS. Timpul curge in defavoarea dvs. De exemplu - daca va incadrati numai pentru cele 6 luni de pensie - daca sotul dvs. a decedat de 2 luni , veti mai primi doar 4 luni aceasta pensie .
Ultima modificare: Luni, 6 Noiembrie 2023
CHKa, utilizator
Multumesc mult pentru raspuns. A murit chiar cu cateva zile inainte de pensionare, cancer pulmonar, lucrand la termocentrala. Nu stiu daca asta se incadreaza ca boala profesionala.
Probabil nu , ar fi fost incadrat cand s-a imbolnavit ( s-ar fi cercetat daca e boala profesionala daca ar fi existat suspiciunea ca a contractat boala ca urmare a conditiilor in care a muncit ) . Dar , chiar daca e vorba de o boala obisnuita , ar fi avut drept de pensie ( cea de invaliditate ) , aceasta cerinta e indeplinita . Deci - in conditiile pe care vi le-am aratat - ati putea avea dreptul la pensie de urmas .
Ultima modificare: Luni, 6 Noiembrie 2023
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotia si copilul supravietuitori alina_puff alina_puff Buna ziua am o intrebare unchiul meu a decedat in urma unei boli cumplite cancer pulmonar si alte complicati am inteles ca copii pot benificia de o ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas tantelu tantelu Sotul unei prietene a decedat, are vechime pe cartea de munca aproape 30 de ani. Ea are 47 ani, si nu are niciun venit as dori sa stiu daca exista ... (vezi toată discuția)
Pensie dupa sotul decedat iuso iuso Buna ziua. Am o nelamurire legata de pensia de urmas si sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns. Tatal meu a murit in August 2008, luna in care a primit ... (vezi toată discuția)