Există următoare situație: cuplu căsătorit, fără copii, care își dorește să divorțeze amiabil la notar.
El a accesat un credit ipotecar pentru a cumpăra un apartament înainte de căsătorie, deci exclusiv din veniturile lui. Cei doi au convenit asupra unei sume de bani pe care el trebuie să i-o ofere ei, lunar, până la stingerea părții ei de coplată a creditului pentru perioada în care au locuit împreună. Ea nu a fost trecută niciodată drept codebitor.
Întrebarea este: se poate divorța amiabil fără partaj la notar? Se poate semna un act din care să rezulte această înțelegere și obligația lui de plată?
Din aceeași speță, dar altă situație, deși știu că legea din România nu acoperă încă așa ceva (a se vedea Spania): dacă după divorț, unul din cei doi rămâne cu toate animalele de companie dobândite comun de-a lungul căsătoriei, se poate semna vreun fel de act oficial prin care să se stabilească o sumă lunară pentru întreținerea și îngrijirea animalelor? Un soi de pensie alimentară.
Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri și seriozitate!
gi-jane2
Moderator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Puteti divorța la notar.
Sotul poate recunoaste sotiei un drept de creanta de x suma pe care bărbatul se obliga sa o plătească în rate lunare de y lei pana la stingerea datoriei.
Unul din parteneri se poate obliga sa participe cu bani la îngrijirea animalelor. E o înțelegere între cei 2 pe care notarul o poate autentifica. Pana la urma, daca tine la animale, nu e nevoie de înțelegere scrisa. Apoi, le puteți imparti.
dodoambra
Utilizator 2din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Cred ca partea cu contributia la intretinerea animalelor, este ca partea care le tine vrea sa OBLIGE !! pe celalalt sa contribuie la intretinerea lor. De obicei femeile iau animale, pe care sotul , de obicei trebuie sa le accepte vrand ne vrand.