avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru. Reclamantul a dat o declarație falsa ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru. Reclamantul a dat o declarație falsa precum ...

Taxa de timbru.
Reclamantul a dat o declarație falsa precum ca el nu are venituri (el lucrând în străinătate),și a obținut ajutor judiciar iar acum când s-a făcut pronunțarea hotărârii judecătorești mi-a revenit mie ca pârât să plătesc taxa pot face recurs să se cunoască adevărul?
Depinde plata taxei de rămânerea definitivă a pronunțării?
Dacă trebuie să o plătesc eu în pronunțare nu apare termenul până când pot să plătesc taxa de timbru ci doar termenul până când pot face recurs de 30 de zile.
Cel mai recent răspuns: sorin33 , utilizator 16:44, 9 Noiembrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ati pierdut procesul, platiti cheltuieli de judecata, nu conteaza ca reclamantul a obținut sau nu ajutor.
Nu vă privește pe dumneavoastră că reclamantul a obținut ajutor judiciar.
Cel care pierde procesul plăteste cheltuielile de judecată.

Dacă ați fi câștigat procesul, n-ați fi avut de plătit nimic.
Ultima modificare: Joi, 9 Noiembrie 2023
Dapix, utilizator
Procesul a fost de partaj judiciar iar cheltuielile de judecata sau împărțit la toți inclusiv la reclamant și ceilalți pârâti.

Dapix a scris:

Nu vă privește pe dumneavoastră că reclamantul a obținut ajutor judiciar.
Cel care pierde procesul plăteste cheltuielile de judecată.

Dacă ați fi câștigat procesul, n-ați fi avut de plătit nimic.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 17. OG 51/2008 privind ajutorul public judiciar

(1) Orice persoană interesată va putea sesiza oricând instanţa care a încuviinţat ajutorul public judiciar, prezentând dovezi cu privire la situaţia reală a celui căruia i s-a încuviinţat cererea; ajutorul public judiciar nu se suspendă în cursul noilor cercetări.

(2) Dacă instanţa constată că cererea de ajutor public judiciar a fost făcută cu rea-credinţă, prin ascunderea adevărului, va obliga, prin încheiere, pe cel care a beneficiat nejustificat de ajutor public judiciar la restituirea cu titlu de despăgubire a sumelor de care a fost scutit, precum şi la o amendă în cuantum de până la 5 ori suma pentru care a obţinut nejustificat scutirea.

(3) Împotriva încheierii se poate face numai cerere de reexaminare, putându-se solicita motivat să se revină asupra despăgubirii sau a amenzii ori să se dispună reducerea acestora. Cererea se face în termen de 5 zile de la data comunicării încheierii şi se soluţionează de un alt complet, prin încheiere irevocabilă.
Vă mulțumesc pentru răspuns.
Ultima modificare: Joi, 9 Noiembrie 2023
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere ajutor public judiciar gabrielacristea gabrielacristea Buna ziua, pentru acordarea scutirii de la taxa de timbru judiciar instanta verifica veridicitatea declaratiilor facute? Daca scutirea este acordata pe baza ... (vezi toată discuția)
Cerere de reexaminare ajutor public judiciar Nina1 Nina1 Buna seara, Poate o persoana sa beneficieze de ajutor public judiciar daca este asociat unic la societate comerciala tip SRL, are PFA, venit lunar 1.200lei ... (vezi toată discuția)
Esalonare taxa timbru pe 36 luni Cris1971 Cris1971 Buna ziua, va rog raspundeti-mi la urmatoarea intrebare: Se poate esalona taxa de timbru pentru mai mult de 24 luni? Eu stiam ca nu. Fostul meu sot, pt ca-si ... (vezi toată discuția)