avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA constructie noua sau constructie veche? Cand sa ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA constructie noua sau constructie veche? Cand sa fac vanzarea-cumpararea?

Intentionez sa cumpar ca PFA platitor de TVA un imobil de la un SRL platitor de TVA. Imobilul este construit (receptie facuta) in 2022. Deci pana la 31 decembrie 2023 este considerat constructie noua.
Plata se va face cu un avans de 20% pana in decembrie 2023 si diferenta in rate pe 5 ani. La 35% se face CVC (cel mai probabil in 2024).
Cum si cand se va aplica TVA-ul in acest caz?
Ar fi mai ok ca CVC-ul sa se faca in 2023 cand inca e considerata constructie noua? Sau in 2024 cand va fi constructie veche?
Cel mai recent răspuns: big_bughy , utilizator 16:48, 10 Noiembrie 2023
Chiar daca PFA -ul nu are personalitate juridica, Codul fiscal, prin art. 291 (3) c, prevede ca TVA-ul sa fie aplicat in cota redusa de 5% pentru vanzarea de locuinte noi cu o valoare mai mica de 600.000 lei si 120mp, DOAR PERSOANELOR FIZICE, CA POLITICA SOCIALA. Ori PFA -ul este o entitate economica, Prin urmare exista riscul ca ANAF -ul sa considere cota de TVA de 19% pentru aceasta operatiune.
Pentru mai multa siguranta, vanzarea ca locuinta veche se incadreaza la art 292, scutita de TVA.
Daca s-ar face tranzactia anul acesta, intre PFA cu TVA si SRL cu TVA ar fi taxare inversa, pentru ca imobilul este noua.
Mi-ar conveni mai mult sa se faca intre PF (cumparator) si SRL cu TVA daca as fi scutit de TVA, fiind imobilul va fi vechi.

DAR, nu stiu 100% daca SRL-ul care vinde nu va fi obligat sa plateasca TVA

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la achiziționarea imobil? vconceptv vconceptv Buna ziua.In anul 2023 am achiziționat împreună cu soția un apartament nou cu TVA redus 5%. Am dori în anul 2024 să achiziționăm o alta locuință ... (vezi toată discuția)
Va trebui să achit diferența de tva până la 9%? Ovidiu_t Ovidiu_t Bună ziua. Spuneți-mi vă rog, dacă am plătit apartamentul integral în 2023, iar contractul de vânzare-cumpărare urmează să-l semnez cu dezvoltatorul ... (vezi toată discuția)
Tva imobil antecontract Mariaandra28 Mariaandra28 Buna! Dacă cumpăr un apartament in bloc nou, iar antecontractul și plata integrală se face acum, in 2023 când TVA-ul e 5%, dar finalizarea blocului e in ... (vezi toată discuția)