avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Diurna in Romania
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Diurna in Romania

Buna, am nevoie sa-mi deschida si mie cineva creierul pt ca nu gasesc exact unde scrie cum se acorda diurna; adica am o nedumerire: in cazul in care angajatul e in deplasare 12 ore pot sa-i acord integral diurna? am gasit un articol pe Internet in care scria ca daca in prima si in ultima zi de deplasare are 12 ore, beneficiaza de toata diurna. M-ar ajuta mult sa stiu reglementarea unde apare asta.
Cel mai recent răspuns: dragos.rusu , utilizator 20:31, 26 Mai 2011
Mariana803 a scris:

Pentru doi soferi ce lucreaza in strainatate, cu cartile de munca in Romania, vreau sa va intreb daca este legal sa le platesc diurne diferite , salariul fiind acelasi? Diurnele sunt in termenii legali ai tarii respective
Va multumesc! :)


Raspunsul este NU.
Conform HG nr. 1860/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului
poti deconta o indemnizaţie zilnică de delegare sau de detaşare de 13 lei x2.5 =32.5(acesta e plafonul deductibil), indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea.
Mai ai dreptul sa decontezi transportul astfel:
a) cu avionul, pe orice distanţă, clasa economică;
b) cu orice fel de tren, după tariful clasei a II-a, pe distanţe de până la 300 km, şi după tariful clasei I, pe distanţe mai mari de 300 km;
c) cu navele de călători, după tariful clasei I;
d) cu mijloace de transport auto şi transport în comun, după tarifele stabilite pentru aceste mijloace;
e) cu mijloace de transport auto ale unităţilor, dacă acestea au asemenea posibilităţi, cu încadrarea în consumurile lunare de combustibil, stabilite potrivit legii;
f) cu autoturismul proprietate personală( cap.III,art.13)( dar in limita contravalorii a 7.5l carburant/100km parcursi pe distanta cea mai scurta)
Mai poti deconta cazarea in limita tarifelor practicate de structurile cu 2 stele pentru angajatii obisnuiti si 3 stele pentru persoanele care ocupa functii de conducere.
Daca angajatii isi asigura singuri cazarea si nu pot aduce documente justificative cheltuielile cu cazarea se compenseaza prin plata pentru fiecare noapte a 30 lei.
Pana acum avem diurna legala 32.5 +contravaloarea transportului+contravaloarea cazarii.
Multumesc pentru raspuns!
Conform art.2 din HG 1860/2006 -
Pentru salariaţii din cadrul companiilor naţionale, societăţilor comerciale şi regiilor autonome la care drepturile salariale se acordă prin negociere, drepturile băneşti pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în cadrul localităţii, în interesul serviciului, se acordă în condiţiile prevăzute în contractele colective sau individuale de muncă.

Deci pana la urma este legal sa acord diune diferite? (daca au contracte diferite)
Personalului trimis in strainatate i se acorda:
- o indemnizatie zilnica in valuta, denumita diurna, in vederea acoperirii cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea;
- o suma zilnica in valuta, denumita plafon de cazare, in limita careia personalul trebuie sa-si acopere cheltuielile de cazare.

Diurna in valuta se diferentiaza pe doua categorii si se acorda la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea. Decontarea cheltuielilor cu deplasarile in strainatate este reglementata de Hotararea Guvernului nr. 518 din 10 iulie 1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Se poate acorda diurne diferite celor doi soferi.
Buna ziua,

Am deschis si alt subiect, dar avand in vedere ca discutia e deja inceputa aici si nu am primit raspuns dincolo, m-am gandit sa repostez.

Nu am reusit sa gasesc in legile precizate mai sus ce se intampla in situatia in care delegatul are zi de concediu (doar 1 zi sau o perioada care include un weekend).
Practic sunt delegat pe termen lung (+1 an) si s-a decis ca salariul sa fie impartit (din motive obiective: diurna nu e impozabila) in 2: 50% diurna, 50% pe CIM.

Totusi, in CIM sunt specificate zile libere. Daca fac uz de aceste zile libere, diurna pentru aceste zile mai trebuie platita?
In cazul in care se ia o vineri si o luni liber (deci 2 zile de concediu), pentru weekend (cele 2 zile intermediare) trebuie platita diurna?

Mentionez ca atunci cand am semnat aceasta impartire a salariului nu mi-au fost aduse la cunostinta ca acestea nu vor fi platite.
Mentionez de asemenea ca acea parte de salariu (50%) e impartita pe zile calendaristice.


Si ca ultima nota, ati mentionat de:
- o indemnizatie zilnica in valuta, denumita diurna,
- o suma zilnica in valuta, denumita plafon de cazare, in limita careia personalul trebuie sa-si acopere cheltuielile de cazare.
=> sunt deplasat de 11 luni, dar am primit (de comun acord ce e drept) doar diurna, fara suma pentru plafon de cazare.



Multumesc anticipat pentru raspuns,

--
Cu respect,
Dragos Rusu





Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2011
dragos.rusu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli delegatie gabrieladinu gabrieladinu Daca acord deductibilitate cheltuielilor din facturile de masa aduse de salariatii care au efectuat deplasari in interesul serviciului in tara ,atunci nu mai ... (vezi toată discuția)
Decontari 14 14 am si eu o problema urgenta va rog mult.....seful meu a plecat in strainatate in delegatie si a cerut la plecare 100 euro. Cum firma nu are cont in valuta a ... (vezi toată discuția)
Acordare diurna SSFF SSFF Buna seara, Va rog mult sa imi spuneti daca o firma care trimite personal sa lucreze in UE (sau in alta localitate din tara) si asigura angajatilor ... (vezi toată discuția)