avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Am urmatoarea problema. Familia mea detine ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Am urmatoarea problema. Familia mea detine un apartament ...

Buna ziua,

Am urmatoarea problema.
Familia mea detine un apartament cumparat in 1/3 de noi si 2/3 de un alt proprietar. Eu in acest moment locuiesc in acel apartament in baza unui contract de comodat incheiat intre cele 3 parti la notar, prin folosinta gratuita.
In acelasi timp, am incheiat si un contract prin care noi platim celui de-al doilea proprietar cei 2/3 din apartament, lunar, pana la finalizarea sumei de achitat, pentru a ne reveni in totalitate acel apartament.
Acest al doilea proprietar, din motive banale si nereale, doreste rezilierea contractului de comodat (fara motive legale, eu intretin acel apartament si chiar il imbunatatesc) si platirea chiriei (in acelasi timp cu suma pana la achitarea completa a apartamentului), pentru a locui in continuare acolo, ori evacuarea si platirea sumei totale ramase, pe loc.

Intrebarea este: poate sa ma evacueze, sa imi ceara chirie, in timp ce ii platim acea rata lunara sau sa ceara restul sumei totale cuvenite, pe loc ?
De asemenea, doreste sa ne transfere bancar, eventual, partea noastra de 1/3 (evident, suma de cand a fost cumparat apt). Se poate bloca aceasta suma, ca noi sa continuam sa platim catre el urmatorii ani, pana la achitarea completa ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: SCA IONESCU & NOVAC , Avocat 23:17, 16 Noiembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, in primul rand, sunt cateva neclaritati in mesajul dvs. Spuneti ca locuiti in apart. in baza unui contract de comodat dar si ca platiti rate lunare pentru dobandirea a restului de 2/3 din apart. si chirie. Ori este comodat ori e inchiriere ? Comodatul poate fi reziliat in conditiile stipulate in clauzele acestuia. Pe timp de iarna nu puteti fi avacuata. Trebuie vazut ce fel de contract si ce fel de clauze are acel contract prin care platiti celuilalt proprietar 2/3. Numai dupa studierea documentelor, un avocat va poate spune daca demersurile sunt legale, ce consecinte pot avea si cum puteti repara situatia.
Buna ziua, va mulțumesc pentru răspuns. In momentul acesta locuiesc cu contract de comodat și o plata lunara prin banca, pentru achitarea sumei totale.
Dansul dorește rezilierea contractului de comodat și evacuarea până la plătirea integrala a sumei (fie pe loc, fie prin acele rate, câți ani au mai rămas). Fie să rămân în locuința și să plătesc și ratele lunare, dar și o chirie lunara.

Nu știu dacă este legal să trebuiască să plătesc și chirie și rate, daca nu am unde sa mă mut și nici bani pentru a plăti pe loc toata suma și a scăpa de acest proprietar majoritar, care șantajează.

Mentionez ca tot noi platim si darile catre stat (asigurare locuinta, impozit). Si blocul fiind nou, am platit tot noi si materialele extra pe care le-am dorit in casa (calorifer in plus, parcher mai gros, usi suplimentare etc).
Ultima modificare: Marți, 14 Noiembrie 2023
lauragb, utilizator
Ce fel de contract ati incheiat referitor la plata acelor rate ? Daca proprietatea nu a fost transferata, din pacate, va poate evacua, poate cere rezilierea comodatului. Dvs aveti in termen de 3 ani de la plata, dreptul de a va recupera platile facute cu imbunatatirile imobilului si taxe corespunzator cotei dansului, daca nu va mai intelegeti. De aceea v am spus, fara o analiza a actelor, nu puteti primi un raspuns concret.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu va poate evacua ca sunteti coproprietar, dar poate sa va ceara chirie pt cota sa, deci intelegeti-va pt o chirie. Daca nu vreti sa platiti chirie, dati anticipat sulta pt cota lui, nu mai platiti in rate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Înțeleg ca părinții dvs și acea persoana sunt coproprietari - categoric pe părinții dvs nu ii poate evacua și nici nu ii poate împiedică sa își folosească partea cum doresc, inclusiv la Sandu-va pe dvs sa locuiți acolo.
Dva aveți și un contract de comodat - ce scrie în acel contract referitor la rezilierea unilaterala? Cine poate rezilia și în ce condiții?
Da, dacă se reziliază contractul de comodat va poate cere chirie, puteți încheia un contract de închiriere.
Mai este și problema ratelor - ce fel de act au încheiat părinții dvs? Promisiune de vânzare-cumpărare la notar? Ce termen are promisiunea și ce clauze de reziliere sunt în contract? Toate aceste elemente sunt importante pentru a răspunde la întrebarea dvs cât mai corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere elia8 elia8 Bună ziua. Am o neclaritate si vă rog să mă ajutaţi dacă se poate. Deţin un apartament pe persoană fizică si vreau sa îl închiriez unui ... (vezi toată discuția)
Chiriasul a pus monopol pe locuinta mea doina97 doina97 am un apartam.la care platesc rate iar d 4 luni l-am inchiriat,iar unei familii,care nu a platit datoriile la asociatie nii pana acum si nici chirie nu a ... (vezi toată discuția)
Rezilierea contractului de inchiriere Sabina18 Sabina18 Buna Seara Am un apartament care este dat in chirie,chiriasul tot amana data plati chiriei si nu a platit chestuielile blocului.Daca am dori sa reziliez ... (vezi toată discuția)