Buna ziua. Am si eu o intrebare. Daca am lucrat o perioada de 6 luni pt o firma (colaborator Bolt) cu contract de munca, dar am platit personal impozitul pt salariul minim pe economie (ambele taxe, atat angajat cat si angajator) cum se procedeaza cu impozitarea concediului de odihna?
Mentionez ca nu am beneficiat de indemnizatia pt concediu de odihna in perioada lucrata si nici nu am primit banii aferenti zilelor de concediu la incheierea contractului de munca
Angajatorul are obligatia sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii.
multumesc frumos pentru raspuns. cunosc legislatia in privinta contractului individual de munca.
ideea e ca in cazul bolt/uber se incheie un contract de munca ,insa angajatul plateste toate taxele si impozitele aferente salariului, atat ceea ce revine angajatului, cat si angajatorului, pentru salariul minim pe economie , in jur de 1300 lei/luna.
ma interesa in special cum se procedeaza cu impozitul in ceea ce priveste concediul de odihna, cum am precizat in primul mesaj.
intreb acest lucru pentru ca firma pentru care am lucrat mi-a comunicat dupa 3 luni de la incetarea contractului de munca ca mai am de plata 457lei reprezentand impozitul pentru concediul de odihna aferent celor 6 luni lucrate.
dupa cum am specicat, nebeficiind de acele zile de concediu si nici contravaloarea aferenta la incheierea contractului.
Si in cazul expus de dvs se aplica legea ..ce face salariatul/angajatorul este o incalcare a legii.
Acelasi lucru , impozitul si contributiile se retin de catre angajator din indemnziatia cuvenita si apoi se platesc de catre acesta ... Ce v-a comunicat acel angajator nu are nicio baza legala ... puteti sesiza ANAF-ul si/sau ITM-ul.
practic da, angajatorul platea impozitul si contributiile din banii "produsi" de mine. adica el incasa toata suma de la bolt/uber, minus comisionul acelor aplicatii, si din acei bani se plateau darile totale (angajator/angajat). pe langa asta se achita contabilitatea si carburantul rezultand venitul net pe care il incasam eu.
nu inteleg de ce a venit dupa 3 luni de la incetarea contractului sa pretinda niste bani suplimentari privind indemnizatia de concediu de care eu nu am beneficiat.
legal, conform codului muncii, daca nu am beneficiat de zile de concediu pe durata contractului de munca, ar fi trebuit platite la incetarea contractului si atunci intr-adevar ar fi fost o baza de impozitare pt acei bani. altfel nu vad pt ce as plati impozit.
Concediere abuziva
cristinajus
sotul meu a fost concediat. Acesta a avut cu firma respectiva un contrac de munca normal beneficia de masina si telefon de serviciu. La un moment data patronul ... (vezi toată discuția)