Buna ziua.
In anul 2022, m-am pensionat anticipat partial, decizia de pensionare fiind in baza datelor din cartea de munca si Revisal, fara adeverinte de la serviciile la care am lucrat.
Anul viitor voi implini varsta legala de pensionare.
1. Daca la momentul depunerii cererii de pensionare la varsta, depun adeverinte de unde reies venituri suplimentare (munca in acord, prime, grupa, sporuri, etc.), acestea se vor lua in calcul pentru marirea pensiei? Ce coeficient de corectie li se va aplica acestora?
2. Penalizarea aplicata la pensionarea anticipata partial se va ridica automat?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
C. Alexe
Vorbim doar de cele anterioare datei de 01.04.2001 , pentru ca , de atunci , s-au luat in considerare toate veniturile pentru care s-a platit cota de CAS , iar casele de pensii au acea evidenta . Deci , pentru acele venituri ... unele se vor lua in calcul , altele nu . Sporurile cu caracter permanent se vor lua , grupele de munca , poate si acordul global ( nu si individual ) . Premiile , orele suplimentare - nu . Indicele de corectie va fi acelasi cu cel pe care l-ati primit la inscrierea initiala la pensie , adica 1,41 . DAR , daca treceti la pensie de limita de varsta dupa 01.09.2024 , si daca proiectul noii legi a pensiilor ( tocmai depus la Parlament ) devine Lege , nici nu va mai ganditi la indicele de corectie , pentru ca acesta va disparea , impreuna cu punctele pe care le-a generat . Oricum , este bine sa solicitati aceste adeverinte de la angajatorii dvs. din acea perioada , pentru ca acest proiect prevede ca se vor lua in considerare TOATE veniturile pentru care s-a datorat CAS ( chiar si in situatia in care angajatorul nu a platit aceste dari ) . Solicitati ca adeverintele sa fie in formatul cerut de acest proiect de lege ( este anexa 6 ) . Conform legii in vigoare , penalizarea pentru pensia anticipata partiala se elimina la intrarea in cea de limita de varsta ( care se face din oficiu la implinirea varstei , nici nu aveti nevoie de cerere ) .