avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Este corect ca, conform codului civil ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Este corect ca, conform codului civil 287/2009 actualizat ...

Buna ziua,

Este corect ca, conform codului civil 287/2009 actualizat in 2023, datoriile locatarilor către asociația de proprietari se prescriu dupa 5 ani, si nu 3, cum se intampla potrivit codului civil de la acea vreme? SI, in situatia in care un apartament are o datorie catre asociatie, datorie care nu mai poate fi platita de catre fostul proprietar pentru ca apartamentul a fost vandut de banca (presedintele si administratorul nu au notificat si dat in judecata la timp proprietarul, ca atare banca nu stia ca apartamentul este grevat de datorii iar noul proprietar nu are nici o obligatie de a plati datoria), se poate stinge acea datorie cu suma din fondul de penalitati? Art. 77 din Legea Asoc de proprietari spune clar ca nu.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 03:08, 17 Noiembrie 2023
Nu există termen al prescripției de 5 ani în privința dreptului material la acțiune pentru recuperarea debitelor înregistrate de proprietari către către asociațiile de proprietari.

Potrivit art. 2517 din legea 287/2009 cu privire la codul Cod civil,

„Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen”.

Din punct de vedere legal, nu se poate stinge acea datorie din fondul de penalități, fondul de penalități având destinația impusă de legiuitor prin dispozițiile art. 77 alin. 3 din legea nr. 196/2018.
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2023
robert1958, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie restante intretinere Oana.agapie Oana.agapie Buna ziua! In blocul in care locuiesc exista un apartament cu datorii la intretinere din 2015 pana in prezent. Vechiul proprietar al acestui apart a decedat si ... (vezi toată discuția)
Bună seara! eu sunt restanțier la întreținere În fiecare ... Uther Uther Bună seara! Eu sunt restanțier la întreținere În fiecare lună plătesc 200 lei.Am crezut că din aceasta sumă mi se va opri întreținerea pe luna ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorii la intretinere husseincudop husseincudop Fiind plecat din tara,am restante la plata cheltuielilor de intretinere la nivel de circa 4 ani.Asociatia de proprietari nu m-a actionat in judecata, pe de o ... (vezi toată discuția)