avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Supun atenției dumneavoastră următoarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Supun atenției dumneavoastră următoarea situație. ...

Buna ziua!
Supun atenției dumneavoastră următoarea situație.
In anul 1992 parintii noștri (eu și sora mea) au ridicat o construcție în intravilanul unei comune devenită ulterior oraș,in baza unei autorizații de construcție pentru o bucatarie,magazie,eliberată de CL de la acea vreme. Lucrarea s-a executat in baza unui proiect tehnic care prevedea că magazia sa fie corp comun cu restul construcției.In realitate magazia s-a executat fara autorizație,suprafață cuprinsa în Autorizație fiind mai mica decît suprafețele construite pe teren in 1992. Impozitul pe clădiri a fost plătit în fiecare an din 1992, conform autorizației.
Mai exact execuția primelor construcții corpul de casă și magazia au dus la blocarea (spunem noi și speram acum) definitiva a unui drum care există în planul de urbanism al localității.
Primarul de atunci a semnat pentru eliberarea autorizației de construcție în baza căreia au apărut 2 temelii ale construcțiilor ridicate in termenul prevăzut de lege "in drum" după cum spuneau autoritățile locale,care au luat act de existenta Autorizației de construcție și a Certificatului de Urbanism in original și care există și astăzi.
Din anul 2022 am inceput sa plătesc impozit pentru toate suprafețele construite pe teren,cu situația privind suprafață construită (casa și magazie) actualizata.
In anul 2003 s-a făcut o extindere a construcției ridicate în 1992 prin care s-au adăugat încă 2 camere,fara autorizație de construcție,fara proiect tehnic.
Urmează acum după moartea și celui de al doilea părinte,noi,cei 2 moștenitori sa facem dezbaterea de moștenire după ambii părinți,in masa succesorală fiind incluse 2 imobile (amindoua cu destule probleme juridice) printre care și aceasta casa nefinalizata și mai multe terenuri.
Pentru acest imobil (construcție) plătesc impozit la primărie pentru toată suprafața construită din 2022.In aceasta suprafață este cuprinsă și extinderea și o altă magazie ce este separat de casa in spatele ei.
Nu știu la ce probleme să mă aștept în cazul în care voi prelua eu aceaste construcții care sunt ridicate pe un teren de 1150 mp intravilan, pentru că:
1. Un zid,o latură a casei într-un colț se afla la 0,8 m iar celălalt colț la 1m in cazul casei iar la magazie,zidul este la cca 0,5m de gardul vecinului.
Casa vecinului se afla la cca 80 m fata de gardul cu pricina.El nu mai are și nu a avut în anul 1992 construcții în zona gardului respectiv.
2.Pentru intrarea în legalitate cu restul construcțiilor executate nu știu ce se poate face.
3.Casa a avut curent electric, instalație de curent trifazic dar contractul a expirat și nu s-au reînnoit și furnizarea de energie electrică a fost sistată de cca 2 ani.Contorul există încă în tabloul electric.Pentru redeschidere îmi trebuie o procura semnată de sora mea?
4.Pentru aceasta casa s-a platit asigurare de locuință mai mulți ani,însă anul trecut și anul acesta chiar am incercat sa fac asigurare și mi s-au spus că dacă nu este preluată de primărie degeaba încheia asigurare pentru că nu voi beneficia de despăgubiri.Daca se plătește la primărie și primăria a eliberat document pentru notariat in care se specifica existenta acestei case,strada,Nr atunci aceasta casa nu este înregistrată la primărie? Se poate face asigurare? Pot beneficia de despăgubiri la nevoie?
Va rog sa îmi răspundeți.

Alte discuții în legătură

Autorizatii de construire pvstefanes pvstefanes Am o casa nou construita si intabulata intravilan pe un teren aferent de cca 4000 mp. pe care mai exista o constructie utilitara (bazin de colectat fructe), ... (vezi toată discuția)
Probleme distanta intre constructii ionutclaudiu ionutclaudiu In vara aceasta am construit legal un garaj si o magazie conform autorizatiei de constructie obtinuta de la primarie. Magazia s-a construit la o distanta de ... (vezi toată discuția)
Teren 500m2 extravilan gard in gard cu intravilan = nu pot construi mariuss86 mariuss86 in anul 2009 am achizitionat un teren extravilan de 500 m patrati, aflat in imediata apropiere de limita intravilanului (gard in gard - vecinul e in intravilan ... (vezi toată discuția)