avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna seara. Am primit amenda penala pentru conducere ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna seara. Am primit amenda penala pentru conducere sub influenta ...

Buna seara. Am primit amenda penala pentru conducere sub influenta alcoolului,deci persmisul se va anula ,si voi avea dreptul dupa 6 luni de la plata amenzii sa l redobandesc.Permisul meu este belgian,.intrebarea este ,daca dupa 6 luni trebuie sa fac scoala din nou, sau avand in vedere ca este belgian il pot.primi inapoi de acolo? Autoritatile romane pot anula un permis strain? Sau il trimit acolo ,si acolo in belgia ei decid ce fac mai departe? Multumesc anticipat de raspuns!
Cu stima ,Cristi
Cel mai recent răspuns: immer , utilizator 20:31, 13 Decembrie 2024

Articolul 114^1
În cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, dacă acesta se află în unul dintre cazurile prevăzute la art. 114 alin. (1) lit. a), b) sau d), se dispune interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de 1 an, începând cu ziua imediat următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, în condițiile stabilite prin regulament.
[ link extern ]

Articolul 203
(2) În cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de un an se dispune de către șeful serviciului poliției rutiere pe a cărei rază de competență a fost constatată fapta, în baza unei hotărâri judecătorești rămase definitivă.
(3) Dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României se emite de către șeful serviciului poliției rutiere prevăzut la alin. (2) la data la care a luat cunoștință de hotărârea judecătorească rămasă definitivă. Din perioada prevăzută la alin. (2), în executarea acesteia, se deduce perioada cuprinsă între momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătorești și momentul emiterii dispoziției privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României calculată pe zile pline.
(4) Perioada de un an prevăzută la alin. (2) se calculează pe zile pline. Ziua în care începe executarea interdicției și ziua în care încetează se socotesc în durata executării.
(5) Dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României se comunică titularului permisului de conducere la adresa de domiciliu, reședință sau rezidență din România.
(6) Permisul de conducere reținut, însoțit de dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, se transmite de către serviciul poliției rutiere care a dispus interdicția la autoritatea străină care l-a eliberat, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziției.
(7) În situația în care titularul permisului de conducere nu are adresă de domiciliu, reședință sau rezidență în România, la documentele prevăzute la alin. (6) se atașează o solicitare ca titularul permisului de conducere să fie înștiințat cu privire la măsura dispusă împotriva sa.
[ link extern ]

Ce vor face autoritatile din Belgia, veti afla acolo.
Buna dimineata,!
ok multumesc de raspuns, dar dupa 1 an ,trebuie sa fac din nou scoala de soferi pentru a obtine permisul? sau?
Ca asta nu imi este clar
Daca va spun cei din Belgia ca trebuie sa faceti, faceti. In Romania aveti interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de 1 an, dupa aia puteti conduce aici.
ok ,multumec , dupa ce primesc hotararea definitiva o sa intreb in Belgia.
Dar eu am amenda penala, la amenda nu e 6 luni? de ce 1 an?
1 an stiam ca este pentru inchisoare cu suspendare
multumesc inca odata
Cititi art. 114.1 pe care vi l-am postat anterior, pentru cei cu permis strain asta e interdictia, nu anuleaza permisul. 6 luni e pentru cei cu permis din Romania, in cazul anularii :
Articolul 24

(6) Persoana care nu deține permis de conducere și a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (1), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) și art. 339 alin. (2)-(4) din Codul penal sau pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație, precum și persoana al cărei permis de conducere a fost anulat în condițiile art. 114 alin. (1) lit. a)-d) sau ale art. 115 alin. (1) au dreptul de a se prezenta la examen pentru obținerea permisului de conducere, respectiv pentru obținerea unui nou permis de conducere, după caz, dacă a intervenit una dintre situațiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate;
b) a trecut un an de la data grațierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a fost executată integral ori executarea acesteia a încetat în alt mod prevăzut de lege;
e) a intervenit reabilitarea.
(la 02-03-2023, Alineatul (6) din Articolul 24 , Sectiunea a 2-a , Capitolul III a fost modificat de Punctul 6, Articolul I din ORDONANȚA nr. 11 din 31 ianuarie 2023, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 84 din 31 ianuarie 2023 )
(6^1) Pentru prezentarea la examen în vederea obținerii unui nou permis de conducere, pentru categoriile avute anterior, persoana al cărei permis de conducere a fost anulat, aflată în una dintre situațiile prevăzute la alin. (6), trebuie să facă dovada că este aptă din punct de vedere medical.
Ultima modificare: Luni, 20 Noiembrie 2023
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Am și eu o întrebare vă rog frumos mi-a ieșit interdicția ... Efriam Efriam Am și eu o întrebare vă rog frumos mi-a ieșit interdicția de un an de a conduce pe teritoriul Românie și am permisul al am de Belgia pot să conduc în ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, permisul romanesc mi a fost anulat in tara in urma ... User0798 User0798 Buna ziua, permisul romanesc mi a fost anulat in tara in urma consumului de alcool pe 05.mai anul acesta trece un an de la ramanerea definitiva a deciziei. Eu ... (vezi toată discuția)
Salut cum se recapata dreptul de a conduce in romania daca am ... Ovi1993 Ovi1993 Salut cum se recapata dreptul de a conduce in Romania daca am fost condamnat si perioada in care am fost suspendat sa terminat , in momentul respectiv ... (vezi toată discuția)