avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa habitat, somatie de plata Buna ziua. Mama, care ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa habitat, somatie de plata Buna ziua. Mama, care are domiciliul permanent in București, ...

Buna ziua.
Mama, care are domiciliul permanent in București, a primit de la poștaș un plic recomdant trimis de Primăria Braniștea din județul Dâmbovița.
Plicul conține un document denumit Somatie la Dosarul de executare nr. ABCD/2023 și un document denumit Titlu executoriu nr. ZZZ pentru sumele neachitate de mama catre Primăria Branistea in contul taxei de habitat, un fel de taxa pentru salubrizare.
In documentul denumit Somatie scrie că executarea silită începe prin comunicarea somației și că împotriva prezentului înscris se poate introduce contestație la instanța judecătoarească competentă, în termen de 15 zile, în conformitate prevederile articolelor 260 și 261 din Legea 207/2015.
Tot în document mai scrie că persoana notificată are posibilitatea să anunțe organul fiscal cu privire la intenția de a demara procedura de mediere, în baza prevederilor articolului 230, aliniatul 1 din Legea 207/2015.
Încasarea taxei de habitat se face prin factura emisă de Electrica Furnizare, care încasează banii în baza unui comision. Locuința din Braniștea este branșată la curent, dar furnizorul nu este Electrica Furnizare, ci Enel.
Personal, sunt împotriva acestei taxe de habitat pentru că, atât timp cât nu locuiește nimeni (permanent sau ocazional) în imobilul din comuna Braniște și, astfel, să producă deșeuri menajere, nu văd rostul achitării acestei taxe de habitat.
Dețin și eu o casă pe numele meu într-o localitate din județul Dâmbovița și, în urma unui process incheiat prin sentința definitiva, am reușit să anulez sumele de plată pentru taxa de habitat, invocând mai multe argumente, printre care și faptul că locuiesc permanent în București și doar ocazional vizitez proprietatea/imobilul din localitatea respectivă, iar vizita nu durează decât câteva ore. La final, primăria a pierdut 2.000 lei (cheltuielile cu avocatul angajat de instituție), plus cheltuielile mele de judecată (vreo 300 lei). De atunci nu am mai fost deranjat de primăria respectivă.
Legat de documentele transmise mamei de Primăria Braniștea, am câteva întrebări:
1. În cazul unei contestații, către ce instanță va fi transmisă cererea? La Judecătoria Sectorului 2, conform adresei de domiciliu a mamei, sau către Tribunalul Târgoviște sau altă instanță din județul Dâmbovița (spre exemplu, Judecătoria Răcari)?
2. Ce taxă de timbru se achită în cazul unei contestații? Menționez că suma totală de plată se apropie de 800 lei.
3. În ce constă procedura de mediere? Sunt șanse să cădem la pace? Spre exemplu, suma lunara de plată înscrisă în documentul Somație se ridică la 32 de lei, dar această sumă se aplică celor care locuiesc permanent în comuna Braniștea. În cazul străinașilor, adică persoanele cu domiciliul în afara UAT-ului, suma de plată este 18 lei. Cu alte cuvinte, suma totală de plată ar trebui recalculată, inclusiv penalitățile. Am sunat la Primăria Braniștea și mi s-a comunicat verbal că, pentru a beneficia de tariful aplicat străinașilor, ar fi trebuit să fac o cerere în acest sens la începtul anului.
Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri și pentru viitoarele sfaturi.
O zi bună.
Cel mai recent răspuns: a13 , utilizator 21:41, 21 Noiembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara!
Pentru contestație la executare, va recomand să apelați la serviciile unui avocat.
De asemenea, având în vedere că s-a declanșat deja executarea silita împotriva mamei, va recomand să plătiți suma respectiva și,daca câștigați contestația, să solicitați întoarcerea executării silite.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa habitat eugen2011 eugen2011 Am o casa de vacanta unde platesc factura de lumina odata la 3 luni( asa am facut contractul cu furnizorul de electricitate dupa ce mi-a verificat actele sa ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru ContSters369334 ContSters369334 Va rog din suflet sa ma ajutati cu o indrumare privind taxa de timbru.Doresc sa depun o contestatie la executare pentru suma de 4855 lei.Am gasit doar atat: ... (vezi toată discuția)
Taxa habitat Okta43 Okta43 Buna ziua, Am o casa de vacanta in comuna Valea Lunga, Dambovita. Acum cateva zile am primit prin posta o scrisorica cu titlul \\"Titlu executoriu numarul ... (vezi toată discuția)