avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum să procedeze pentru a avea un venit?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum să procedeze pentru a avea un venit?

Va prezint urmatoarea speta:
Baiat, 23 ani, handicap gradul I( retard mintal profund, din nastere) . A terminat 12 clase la scoala speciala. Mama este asistent personal( el nu se poate descurca singur) . După terminarea școlii, ca sa depuna dosarul pentru șomaj, mamei, i s-a cerut si o adeverință pe care sa fie mențiunea"apt de muncă cu restricții" . În prezent ia ( inafara de salariul ca asistent personal) o indemnizatie de aproximativ 580 lei. Ar vrea sa îi faca baiatului o pensie de invaliditate, dar i s-a spus că acestuia îi trebuie măcar o lună de muncă , cu contract. Încă nu a depus dosarul pentru șomaj. Ce o sfătuiți să facă? Îi este teamă( mamei) că dacă obține acea adeverință, după terminarea perioadei de șomaj, nu o sa mai poată face nimic. Vă mulțumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: gabriela7691 , utilizator 09:48, 21 Noiembrie 2023
In ce sens nu o sa mai poata faca ceva?
Pai se gandeste ca daca ia somajul, dupa ce se termina perioada de somaj,nu o sa mai poata face pentru pensie de invaliditate. O sperie mentiunea "apt de munca cu restrictii". Si chestia cu "macar o luna lucrata cu contract de munca", cine angajeaza o persoana cu retard mintal, chiar si pentru o luna? Eu incerc sa o ajut, nu prea este coerenta in explicatii. Nedumerirea mea este: o persoana bolnava mintal din nastere, nu poate fi pensionat pe caz de boala decat daca are macar o luna in campul muncii?
Ultima modificare: Marți, 21 Noiembrie 2023
gabriela7691, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate apeiron2 apeiron2 Daca imi puteti raspunde si la intrebarea mea va multumesc foarte mult. Nepotul meu (27 ani) s-a nascut cu deficienta mintala ( retard mintal) grad 2 si ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere pe viata LDMUNTEANU LDMUNTEANU Buna ziua, as dori sa stiu daca in cazul unui tanar major cu diagnostic de parapareza spastica, (in cazul lui sunt afectate doar picioarele dar poate ... (vezi toată discuția)
Adeverinta medicala pentru somaj mir1959 mir1959 Printre actele necesare intocmirii dosarului pentru obtinerea indemnizatiei de somaj,se numara si adeverinta de la medicul de familie.Adeverinta medicala care ... (vezi toată discuția)