avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Daca imi puteti raspunde si la intrebarea mea va multumesc foarte mult. Nepotul meu (27 ani) s-a nascut cu deficienta mintala ( retard mintal) grad 2 si primeste o indemnizatie , intrebarea este daca mai are dreptul si la pensia de invaliditate , avand in vedere ca trebuie sa incheie un contract de asigurari si alte acte. Este el cu capacitate totala de exercitiu (de a incheia un contract de munca )?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:21, 21 Februarie 2014
Daca nu are macar o zi de stagiu de cotizare la pensie nu poate beneficia de pensie de invaliditate, ramane numai nu indemnizatia de handicap.
legea pensiilor cu modificarile aduse in aprilie anul trecut da dreptul sa se incheie un contract de asigurari sociale pe o luna sau o zi apoi se continua intocmirea dosarului . Dar eu ma refeream ca persoana in cauza sufera de retard mintal iar intrebarea e daca acesta are voie sa incheie contracte sa semneze acte si daca codul muncii ii da dreptul de a fi angajat pentru ca aceasta persoana ar trebui sa fie interzis judecatoresc , din cauza alienatiei mintale.
1. Prin hotarare judecatoareasca sau notariat poate fi numita alta persoana imputernicita sa-l reprezinte (si sa semneze anumite acte in numele lui).

2. Daca este apt pentru angajarea pe un anumit post aceasta o stabileste medicul de medicina muncii care deserveste angajatorul respectiv.
Ultima modificare: Vineri, 21 Februarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum să procedeze pentru a avea un venit? gabriela7691 gabriela7691 Va prezint urmatoarea speta: Baiat, 23 ani, handicap gradul I( retard mintal profund, din nastere) . A terminat 12 clase la scoala speciala. Mama este ... (vezi toată discuția)
Drept de munca in caz de indemnizatie handicap grav? Adriana2020 Adriana2020 Buna ziua, In urma unei evaluari a comisei de Handicap tatal meu a primit gradul Grav, cu insotitor/aistent personal insa a optat ptr. suma de banii si nu ... (vezi toată discuția)
Sunt o persoana cu handicap accentuat. am băgat un dosar la casa de pensii ptr.o pensie de invaliditate si mi l-au respins, ca cică nu as fi bolnava așa de rau alexandra_campeanu alexandra_campeanu Ma pot angaja, daca sunt persoana cu handicap accentuat definitiv? Am 41 ani, am un copil in întreținere si o indemnizație mica de 272 lei? Mi se va tăia ... (vezi toată discuția)