avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Partenerul meu deține un teren si o casa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Partenerul meu deține un teren si o casa pe numele ...

Buna ziua.
Partenerul meu deține un teren si o casa pe numele lui. Am contribuit amândoi la construirea casei. Ce trebuie făcut ca sa fim proprietari comuni atât pe tern cât si pe casa ? Urmează sa ne căsătorim in viitorul apropiat si dorim ca aceasta, casa si terenul, sa fie proprietatea amândurora înainte de căsătorie.

Din ce am înțeles se poate dona, dar nu sunt de-acord pentru ca este posibilitatea de revendicare.

Multumesc de eventualele răspunsuri.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:47, 23 Noiembrie 2023
Contract de vânzare cumpărare prin care va vinde 1/2 sau donație. Nefiind soți la momentul donației, nu e asa de mare riscul.
Adoptati la casatorie regimul comunitatii convenționale și includeți prin conventie , aceste bunuri în comunitatea de bunuri. Vor deveni bunuri comune.
Alta varianta ar fi, mai ales daca nu va casatoriti imediat sau deloc, ca domnul sa recunoască ca aveti un drept de creanta asupra casei și sa va dea in plata cotă din casa și teren.
Contract de vanzare nu puteti face ca nu aveti banii sa ii dati prin banca și donatie nu e ok sa faceti ca nu va da de pomană.
În general, actele trebuie sa reflecte realitatea, alea sunt acte care vor sta în picioare în fata oricărui atac.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Noiembrie 2023
gi-jane2, moderator
Dacă îl face bun comun, pot exista discuții la partaj cu privire la contribuția soților.
Dacă face contract de vânzare cumpărare, pot declara și ca bunul a fost plătit înainte, nu e obligatoriu plata sa fie la momentul întocmirii actului. Probabil exista dovezi privind contribuția sa la construcție în timp.
Dacă face donație - nu reflecta contribuția, dar are drept de proprietate.
Fiecare varianta are elemente pro și contra și poate fi atacata în caz de conflict, nimic nu e sigur pe lumea asta, decât moartea și taxele. Totul e sa existe bună înțelegere și poate alege oricare varianta.
Dacă îl face bun comun, pot exista discuții la partaj cu privire la contribuția soților.

privitor la conventie ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. eu și soțul meu urmează sa ne punem casa lui moștenită ... izagabriela izagabriela Bună ziua. Eu și soțul meu urmează sa ne punem casa lui moștenită pe numele amândurora. Întrebarea mea este dacă putem face prin donație sau prin ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa fac si unde trebuie mers daca sotul vrea sa ma ... mariasab mariasab Ce trebuie sa fac si unde trebuie mers daca sotul vrea sa ma adauge in titlul de proprietate al apartamentului? E nevoie de avocat/notar , sau se poate face ... (vezi toată discuția)
Impartirea bunurilor dupa casatorie ramona2012 ramona2012 Buna ziua, As dori sa ma informez in legatura cu procedura de vanzare/donare a unei parti dintr-un apartament dupa casatorie. Viitorul meu sot a cumparat un ... (vezi toată discuția)