Buna ziua!
Situatia mea este urmatoarea:
Titlul de proprietate pe casa/pamant este pe tatal meu. In urma decesului (avut loc acum 26 de ani), mama mea a ramas la casa cu un frate care avea handicap. Nu s-a mai schimbat titlul de proprietate de atunci pana in prezent.
Timp de un an de zile am umblat cu fratele meu prin spitale si am avut grija de el deoarece avea cancer (am dosare intregi care dovedeste aceast lucru) dar din pacate a decedat. Dupa decesul acestuia i-am facut mamei un nou loc unde sa locuiasca (alta casa modernizata alaturata de casa veche) si am investit aproximativ 30000€ singur, fara ajutorul celorlalti frati (3 la numar). Dupa decesul mamei mele s-a intamplat urmatorul lucru: fratii nu au contribuit la cele 2 inmormantari, nici la investitia pentru modernizarea casutei anexe. Acestia au pretentia sa se imparta totul in mod egal, fara a primi banii investiti acolo + cele 2 inmormantari, sub pretextul “nu te-am pus eu sa modernizezi casuta pentru mama”. De mentionat faptul ca nu au lasat testament si nici avere.
Dragi cititori, ce este de facut in acesta situatie?
P.S: daca se ajunge sa se imparta in mod egal, am cum sa-mi recuperez toti banii investiti/bunurile materiale?
Buna ziua, conform legii, mostenirea se imparte in mod egal intre frati. Cheltuielile de inmormantare intra in pasivul succesoral, astfel ca acestea se scad din activ, urmand ca ce ramane sa se imparta intre frati. In legatura cu investitia dvs. aveti un drept de creanta aferent cheltuielilor efectuate, daca aveti documente justificative privind lucrarile executate si costurile pentru acestea. Cu toate acestea, daca fratii nu sunt de acord cu cele anterior mentionate, singura solutie de a se avea in vedere la dezbaterea succesiunii aceste cheltuieli este sa realizati dezbaterea succesiunii si partajul succesoral prin instanta.
Aveți martori care să declare adevărul sub jurămând în fața judecătorului, plus alte probe cum ar fi chitanțe..., bonuri fiscale..., extrase de cont bancar dacă ați plătit cu cardul materialele......`??
Dacă aveți probe, aveți șanse să câștigați procesul, pentru că doar prin instanța de judecată vă puteți câștiga dreptatea.
Succesiune
Florentina1982@@#
Succesiune nefacuta dupa bunicii dec in 1984-86 tata singurul mostenitor. Tata necasatorit cu mama, ea dec anul trecut,el anul acesta. Mostenitori eu si o sora ... (vezi toată discuția)