Succesiune nefacuta dupa bunicii dec in 1984-86 tata singurul mostenitor. Tata necasatorit cu mama, ea dec anul trecut,el anul acesta. Mostenitori eu si o sora care nu a pus un banut la inmormantari sau parastase. Intrebarea mea ar fi: la succesiune se tine cont de cheltuieli inmormantari, taxe de succesiune, renovari la casa sau bunurile se impart la doi urmand ca eu sa o despagubesc la cat se evalueaza casa? Casa fiind din pamant( 4camere) eu cu sotul locuind aici am tencuit si pus termopane si un patul de boltari din care am facut doua camere. Ea spunand ca nu o intereseaza si vrea banii pe jumatate din casa cum este acum facandu-ne prosti ca am investit. Un sfat cu ce am de facut!
Da, are importanta evaluarea bunurilor, pentru ca in functie de asta se calculeaza taxele pentru dezbaterea succesiunii dupa tata si eventualul impozit de 1% catre stat (daca au trecut mai mult de 2 ani de la data decesului).
Cat priveste cheltuielile de inmormantare puteti da o declaratie notariala ca le-ati suportat, pentru a beneficia de ajutorul de inmormantare.
In rest...ati facut o pomana cu buncii si atat.
Da, sora are dreptul la jumatate. Tine exclusiv de constiinta surorii daca pretinde aceasta jumatate sau nu. Dvs ati investit intr-un imobil care legal, nu va apartinea.
Descendentii sunt succesori, anume dumneavoastra si sora dumneavoastra.
( partenera de viata a tatalui dumneavoatra NU este asimulata sotiei supravietuitoare).
Dvs.puteti beneficia de indemnizatia de deces, in cazul in care numai dumneavoastra ati suportat aceste cheltuieli.
Este adevarat ca , in speta, cheltuielile de inmormantare se suporta in mod solidar, de catre succesori.( acestia putand solicita sumele de bani investite,intr-un proces).
Daca procedati la dezbaterea succesorala in termen de 2 ani, de la deces, nu platiti impozitul de 1 %, raportat la masa bunurilor succesorale.
De asemenea , se tine seama de investitiile facute.
Intr-un proces legat de dezbaterea succesorala, eventual partaj, instanta poate scadea contravaloarea investiilor realizate.
Cotele succesorale sunt egale.
Imobilul poate fi evaluat pe calea unei expertize evaluatorii.
Taxa judiciara de timbru poate fi ridicata , anume 5 % raportat la valoarea orientativa a imobilului, conform grilei notariale.