avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract mixt de intretinere si vanzare. Ca unic ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract mixt de intretinere si vanzare. Ca unic mostenitor al tatalui meu , care a facut contract de ...

Ca unic mostenitor al tatalui meu , care a facut contract de intretinere si vanzare unei familii , 3/4 pentru intretinere si 1/4 prin vanzare , am obtinut rezolutiune contract de intretinere dar nu si pentru 1/4 care are act de vanzare-cumparare.
Contractul de vanzare-cumparare e anulabil daca pretul platit e mult diminuat fata de cel real. Daca prin calcule facute dupa tabelul notarilor am aratat ca pretul este de cinci ori mai mic, nu se poate anula acest contract? Ce trebuia sa mai demonstrez?
Ca mostenitor rezervatar nu pot face nimic? Nu beneficiez de rezeva succesorala?
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Noiembrie 2023
silviana13, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 09:24, 2 Ianuarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are legatura vânzarea cu rezerva. Daca nu ati reușit și anularea vânzării, iesiti din indiviziune și platiti sulta pt cota lor.
silviana13 a scris:

Ce trebuia sa mai demonstrez?
Ca mostenitor rezervatar nu pot face nimic? Nu beneficiez de rezeva succesorala?

Nu trebuie să mai demonstrați nimic, contractul fiind de vânzare/cumpărare nu se poate anula atât de ușor, decât excepțional, dacă sunt motive temeinice.

Deja instanța s-a pronunțat, acum mergeți spre procedura de indiviziune și plătirea sultei proprietarilor care dețin 25% din bunuri.
Dapix, utilizator

silviana13 a scris:

Nu există moștenitor rezervatar, sau rezervă succesorală la bunuri vândute prin contract de vânzare/cumpărare autentificat la notar .

Prețul nu poate fi contestat de nimeni, pentru că este negociabil, și proprietarul are dreptul legal să fixeze prețul, poate fi cât de mic, și chiar subevaluat.

Oricum, dvs v-ați recuperat rezerva succesorală, obținând în instanță anularea contractului de întreținere.
Dapix, utilizator
Multumeasc pentru raspuns. Ei au achitat o suma derizorie, bani de fapt furati din casa, deoarece pensia tatalui meu care era de 4100 ron/luna, nu stim unde este, considerand doar pe perioada contractului pana la decesul tatalui meu sunt 47.660 ron. Cum nimeni nu mai avea cheile casei, unde sunt banii? Ei au achitat 30.000 lei desi ar fi trebuit 30.000 euro. Acum eu am sa platesc sulta de 30.000 euro...pentru casa mea, cumparata cu banii nostri . Complicat si nedrept
Acum eu am sa platesc sulta de 30.000 euro

asa a decis instanta sau asa ziceti dvs ?

Alte discuții în legătură

Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament? medeea77 medeea77 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un ... (vezi toată discuția)
Testament sau contract de vanzare cumparare?? Florenta Matis Florenta Matis Buna seara! As dori ca prin bunavointa dvs. sa ma lamuriti intr-o problema: Daca in cazul unei persone varsnice de 76 ani, aceasta poate dispune prin ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! daca suntem doua surori și s-a făcut succesiunea ... Ionel Achimi Ionel Achimi Buna ziua! Daca suntem doua surori și s-a făcut succesiunea după mama care a decedat, iar acum tata a ramas în viața, având și un atac cerebral, cu ... (vezi toată discuția)