avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... PFA profesionist independent si CAS ( pensii)
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

PFA profesionist independent si CAS ( pensii)

Buna Ziua,

Va rog frumos daca se poate sa ma lamuriti si pe mine in intelegerea contributiei la CAS ( pfa ce desafsoara activitati independente- cazul meu expert) in conditiile noii legi a bugetului asig. sociale de sanatate pe 2010.

Eu ma situez ca si contribualbil in lege la ART 6. alin 1 punctul IV. litera d.
Am gasit urmatorul paragraf si am o mare dilema referitor la "

Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraÑia individuală de asigurare si care, anual,
se regularizează pe baza declaraÑiei privind veniturile realizate, depusă la organele fiscale, dacă
diferenÑa dintre veniturile realizate si cele declarate este mai mare de 10%.

In situatia in care am facut contract la casa de pensii pentru un " venit lunar asigurat de 1000 ron/luna si pt care contribui lunar cu suma de 313 ron la pensii, sa inteleg ca la sfarsitul anului odata cu depunerea Decl privind impozitul pe venitul global la FISC , TREBUIE sa fac regularizare la casa de pensii in ceea ce priveste recalcularea contributiei de 31.3% asupra veniturilor declarate la fisc ???
Intreb deoarece in cazul meu obtin si venit din arenda si venit din exercitarea profesiei in mod independent......
Am o mare ceata... si daca este asa inseamna ca libera initiativa se pedepseste si nu se stimuleaza in statul roman.


Va multumesc de intelegere!

Aspazia
Cel mai recent răspuns: picai , utilizator 00:05, 28 Februarie 2010
Buna ziua,
Din cate am inteles s-a modificat acest paragraf, care a starnit mari controverse. Vedeti varianta actualizata a proiectului de lege.

Succes in continuare!
Buna Ziua,

multumesc inainte de toate!

sa inteleg ca faimosul art 11 referitor la venitul lunar asigurat ramane la latitudinea fiecarui asigurat si nu se mai face regularizare conf decla anuale 200 de la fisc ?
oricum era hotie la drumul mare iar asa zisa libera initiativa era pedepsita josnic...
va rog sa-mi indicati daca se poate data modificarii proiectului de lege sau legea daca s-a publicat deja .

Multumiri anticipate!
Aspazia
Ca urmare a apariţiei în mass-media a unor comentarii cu privire la conţinutul articolului 11 din proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice, act normativ postat pe site-ul ministerului în data de 26 ianuarie 2010, vă informăm că în cuprinsul articolului menţionat s-a strecurat o eroare de redactare.

În concluzie, proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice a fost reîncărcat în cursul zilei de astăzi, 27 ianuarie 2010, pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, cu articolul 11 corect:
(3) Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraÑia individuală de asigurare si nu poate fi mai mic decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat în Legea salarizării unice si mai maredecât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.

Sincere multumiri ,

respir usurata.

Aspazia
Buna Aspazia,
scuze pt interventie, eu aici vad o confuzie?
La pfa / pensii se aplica articolul de mai sus care te-a facut sa respiri usurata.... dar la SANATATE se aplica ceea ce ai gasit tu.
Stii ca la sanatate se plateste/regularizeaza pe baza declaratiei de la fisc, da?
Daca da, atunci totul e ok:)

Adriana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Completare declaratia 220 pfa ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, va rog frumos sa ma indrumati si pe mine in completarea Declaratiei 220 PFA. Mentionez ca voi obtine venituri din profesii libere ( expert ) ... (vezi toată discuția)
In anul 2010 salariile bugetarilor au fost diminuate cu 25%, care este salariul brut utilizat la calcularea pensiei? raduc1 raduc1 Revin la solicitarea din 21.02.2012. In anul 2010 salariile buetarilor au fost diminuate cu25%Care este salariul brut folosit calcularea punctului de pensie ... (vezi toată discuția)
Declaratii,contracte pfa & semnatura electronica Ankora Ankora 1.Ce declaratie se depune si unde in termen de 15 zile de la infiintarea PFA-neplatitor TVA, CAEN 7311, iar apoi care sunt cele obligatorii, unde se depun si ... (vezi toată discuția)