avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Decontarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Decontarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate -CNAS

Buna ziua, am urmatoarea situatie :
Am o angajata din ianuarie 2023 care in luna martie 2023 a intrat in concediu prenatal iar in luna iulie si-a incheiar concediul post natal intrand in concediu de crestere a copilului . Cand a venit si a comunicat sarcina nu avea 3 luni de activitate in firma putand sa ii desfac contractul de munca dar nefiind un cost prea mare pentru firma si stiind ca imi voi recupera la un moment dat cheltuielile avute cu angajata am considerat sa nu desfac contractul de munca considerand ca as avea si un comportamnet abuziv fata de angajata.
Acum ma aflu in situatia in care CNAS nu imi deconteaza cheltuielile din perioada concediului prenatal si postnatal pe considerentul ca angajata nu are un stagiu de minim 6 luni la firma dar, angajata are stagiu de peste 24 de luni neintrerupre la diferiti angajatori. va rog sa ma ajutati cu un raspuns la situatia mea, daca este legal ce imi zic cei de la CNAS sau ar trebui sa imi restituie cheltuiala cu angajata
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:08, 29 Noiembrie 2023
OUG 158/2005
art.7
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d^1) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Stagiul de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuția asiguratorie pentru muncă;
b) pentru care s-a achitat contribuția pentru concedii și indemnizații de către angajator sau, după caz, de către asigurat, respectiv de către fondul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale sau bugetul asigurărilor pentru șomaj;
....

Nu reiese din textele de lege , conditia de 6 luni la acelasi angajator...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu de cotizare concediu medical! bună ziua, dacă sunt angajat ... Dumitru67 Dumitru67 Stagiu de cotizare concediu medical! Bună ziua, dacă sunt angajat de pe 11 ianuarie 2023 și pe 14 iulie am avut o internare în spital, a fost îndeplinit ... (vezi toată discuția)
Concediu medical MariaMary89 MariaMary89 Cine se pricepe la concediu medical? Am o intrebare. Am lucrat din ianuarie 2019 pana in iulie 2019 la o firma, pe urma am facut pauza si m-am reangajat din ... (vezi toată discuția)
De ce refuza angajatorul plate concediului medical al soției? ... Alexandru9898 Alexandru9898 De ce refuza angajatorul plata concediului medical al soției? Soția are 5 luni stagiu cotizare la fostele locuri de muncă plus o lună la actualul loc pe ... (vezi toată discuția)