Cine se pricepe la concediu medical? Am o intrebare. Am lucrat din ianuarie 2019 pana in iulie 2019 la o firma, pe urma am facut pauza si m-am reangajat din septembrie 2019 pana in prezent. Mi-am luat saptamana trecuta concediu medical pt 3 zile si la munca a zis ca nu se deconteaza pt ca nu sunt ultimele 6 luni lucrate. Eu stiam ca trebuie sa ai 6 luni intr-un an, nu ultimele 6 luni.
OUG 158/2005, Art. 5
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Multumesc. Undeva am citit ca s a schimbat in 2018, dar in oug din 2018 nu vad treaba cu ultimele 6 luni.
Ionut.ion a scris:
OUG 158/2005, Art. 5
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Poate va referiti la asta
Art. 7^1
Prin derogare de la prevederile art. 7, până la 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Ordonanta actualizata o gasiti in link-ul de mai jos [ link extern ]
Ati dus adeverinta la actualul angajator cu perioada lucrata la firma anterioara? Altfel nu au de unde sa stie ca indepliniti conditia de stagiu de cotizare.
Conform art.7 de mai jos aveti dreptul la plata pentru concediul medical, iar conform art.10, baza de calcul o constituie veniturile brute realizate de dvs. in ultimele 6 luni, adica august 2019 -ianuarie 2020. Cum in august nu ati avut venituri, aceasta luna nu va fi luata in calcul.
OUG nr. 158/2005:
ART. 7
ART. 10
(1) Pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B, baza de calcul al indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia asiguratorie pentru muncă.