avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile lucrătoare

Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile lucrătoare
Din motive economice firma este nevoita sa reduca timpul de lucru de la 5 zile la 4 zile lucratoare ,astfel ca toti angajatii(indiferent de departament)vor fi nevoiti sa lucreze 4 zile pe săptămână.Întrebarea este: daca sunt persoane care au zile de concediu de odihna le pot folosi pentru i a-si acoperi ziua lipsa cu acea zi de concediu?.Concediul medical ce este luat in ziua "suspendata" va fi platit?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Noiembrie 2023
S_GABYTA_80, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:03, 30 Noiembrie 2023
Suspendarea c.i.m., implica si suspendarea CO .
Va rog sa imi explicati mai bine:
Pe perioada in care se lucreaza 4 zile nu mai este permis sa se acorde CO sau NU se poate înlocui ziua a 5-a cu zi de CO.
Mulțumesc
Ziua de CO se plateste, ceea ce ar insemna cam 5 zile de munca ....oare de ce mai reduceti activitatea?
Datorita lipsei de incarcare, in societate, s-a decis impreuna cu reprezentanții salariali suspendarea activitatii Conform Art.52 aliniat 3 astfel ca s-a redus saptamana de la 5 zile la 4 zile iar in a 5 a zi avand contractul de munca suspendat;
-ce se intampla daca una din aceste persoane este in concediu de odiha (concediu inceput inainte de ziua suspendata si se termina dupa aceasta zi); se intrerupe concediul in ziua stabilita pentru suspendare sau concediul se executa normal, fiind platita si a 5-a zi
-ce se întâmplă daca sunt in concediul medical inainte de ziua suspendata si revin dupa.
-se poate ca pentru anumite departamente sa fie folosit somajul tehnic cu plata de 75%,iar ceilati sa beneficieze de program normal?
- se poate recurge la ambele masuri in acelasi timp, pentru persoane diferite?
- care este avantajul si dezavantajul salariatului in ambele cazuri?
Mulțumesc
Ultima modificare: Joi, 30 Noiembrie 2023
S_GABYTA_80, utilizator
1. daca este in CO, acesta se suspenda , potrivit art.49 alin. 6 C.mun.

2. concediul emdical fiind o situatie de suspendare de drept a c.i.m. primeaza in fata oricarei alte situatii de suspendare a c.i.m. la initiativa angajatorului.

3./4. Se poate sa existe situatiile mentionate de dvs.

5. Dezavantajul este salariul mai mic in cazul " somajului tehnic".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare contract munca felicia_margareta felicia_margareta Buna ziua, As dori lamuriri, in legatura cu urmatorul subiect: Datorita lipsei de incarcare, intr-o societate, se ajunge la decizia de a suspenda ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic si concedii (medicale,de odihna, fara plata) EmiliaIoana EmiliaIoana Buna ziua. Societatea noastra va intra in somaj tehnic pentru o perioada de 30 zile calendaristice (luna aprilie). 1. In aceasta situatie, ce se intampla cu ... (vezi toată discuția)
Contract pe perioada determinata si concediu medical claudiu_wolfy claudiu_wolfy Buna ziua! am si eu o intrebare.....in cazul in care mie imi expira contractul de munca pe 01.02.2010 si eu sunt in concediu medical timp de 30 de zile de la ... (vezi toată discuția)