avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara! Am următorul caz: În imobilul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara! Am următorul caz: În imobilul părinților mei ...

Buna seara! Am următorul caz: În imobilul părinților mei sta cumnatul meu ( sora mea a murit de curând). Mama noastra a murit acum câțiva ani. Tatăl meu este acum in grija mea , după un Avc suferit acum 2 ani. Tatăl meu ar vrea sa îmi lase mie partea sa de imobil. Succesiunea după mama s-a făcut acum câțiva ani, rămânând eu cu 25 % și sora cu 25%, tatăl păstrând doar partea lui de 50%,renunțând la dreptul său din partea mamei. Ce acte putem face in acest caz? S-ar putea vinde imobilul și să ii dăm cumnatului doar dreptul său? Cumnatul spune că ar fi corect sa ii rămână jumatate din imobil , nu ar dori parasirea locuinței, dar asta ar fi dorința tatălui meu..
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Etsy123 , utilizator 07:22, 2 Decembrie 2023
Aoleu, cum de a ajuns cumnatul la concluzia asta? Sora dvs a avut copii? Dacă nu, sunteti singurul mostenitor al tatălui dvs si mosteniti si jumatate din cat a avut sora.
Dacă au copii, ce a avut sora se imparte intre sot și copilul/ copiii ei, iar pe tata, il moștenit-o dvs jumatate, iar cealalta jumatate mostensc copiii ei, nicidecum cumnatul.
Ca sa faceti acte cu tatal dvs, ar fi potrivit un contract de intretinere, asta daca tata are discernamant. Și pt ca a facut un avocat, trebuie sa mergeți la iml sa va dea certificat.
Dacă imobilul este al părinților si sora nu are copii , cumnatul va mosteni doar jumatate din cei 25 % ai soției moșteniți după mama , poate chiar mai putin . Mai poate avea un drept de creanță dacă a făcut investiții în imobil și poate dovedi sumele respective plus dreptul la alte bunuri dobândite împreună cu soția dar în nici un caz la jumatate din locuință . Are un drept de abitație dacă nu are o alta locuință , are dreptul sa locuiască în continuare în acel imobil pana la partaj dar nu mai mult de 1 an de zile iar acest drept încetează înainte de împlinirea anului dacă se recăsătorește . Deci în funcție de evaluarea imobilului veți sti ce suma ii datorați iar dacă nu va înțelegeți amiabil o sa trebuiască sa faceți partajul în instanță . Cel mai bine ar fi sa mergeți mai întâi la un avocat pentru o consultație .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatăl meu a decedat în 2005 și nu am făcut succesiunea până în prezent. a decedat și sora mea, dar mama trăiește. cum se vor stabili cotele moștenirii? Laurentiuflap Laurentiuflap Buna ziua Tatal meu a decedat in 2005 si nu am facut succesiunea pana in prezent , mama mai traieste . Pariintii au avut o fata si un baiat . Fata ... (vezi toată discuția)
Succesiune mocanuvalentin mocanuvalentin Buna ziua .Mama a decedat am ramas 2 frati tata sa recasatorit cea dea 2 sotie avand 2 copii din alta casatorie.An urma casatoriei cu tatal meu a rezultat un ... (vezi toată discuția)
Mostenire olympya olympya buna ziua! va rog ,sa ma lamuriti intr-o problema legata de o succesiune.Este vorba de casa bunicilor (bun comun) si cei doi copii ai lor.Bunicul si unul din ... (vezi toată discuția)