Va citez un fragment dintr-o motivare intr-un dosar judecat de TRIBUNALUL IAȘI
SECȚIA I CIVILĂ
SENTINȚA CIVILĂ Nr. 842/2019
Ședința publică de la 06 Iunie 2019
Prin întâmpinările formulate toți pârâții au invocat , alături de alte apărări, excepția lipsei calității de reprezentant pentru persoana care își declină calitatea de președinte al asociației susținând (filele 165, 173 din vol. I și fila 3 vol.II) că nu este înscrisă în registrul special calitatea de președinte al asociației pentru A________ A____-M______ iar pe de altă parte inițiativa unei astfel de acțiuni poate aparține doar comitetului executiv al asociației.
Examinând excepția în condițiile art. 248 Cod pr.civilă tribunalul stabilește că aceasta este întemeiată pentru următoarele motive.
Cererea de chemare î n judecată a fost depusă la instanță la data de 13.11.2018.
Legea aplicabilă pentru cercetarea dreptului de reprezentare a reclamantei în proces este Legea 196/2018, în vigoare la 60 de zile de la data publicării acestei legi în Monitorul Oficial (30 iulie 2018).
Potrivit Art. 57 , alin (1) , lit. a) din L egea 196/2018 „ Presedintele asociatiei de proprietari are următoarele atribuții:
a) în baza mandatului acordat de adunarea generală reprezintă asociația de proprietari în relațiile cu terții, inclusiv în acțiunile în instanță;”
Textul citat instituie regula pentru procedura de inițiere a unei acțiuni î n instanță, text î n raport cu care dovada calității de reprezentant pentru asociația de proprietari implică două componente: dovada calității de președinte pe de o parte și dovada mandatul ui special dat de adunarea generală pentru această acțiune , pe de altă parte .
Nu s-a probat în speță existenta unui mandat special dat de adunarea generală pentru inițierea acțiunii în despăgubire opusă celor trei pârâți, prin urmare excepția invocată este fondată și urmează a fi admisă.
Din pacate nu toti jud sunt competenti sa judece o anumită speta, pt ca nu inteleg spiritul legii. Art 57 din 196/2018 statuează doar capacitatea președintelui de a reprezenta asoc in raport cu tertii si in instanta, dar capacitatea de a INIȚIA acțiuni in instanta este reglementată de art 2016 CC. Acest art spune ca mandatul general il îndreptățește să îndeplinească doar acte ADMINISTRATIVE, dar pt acte de DISPOZITIE este nevoie de mandat EXPRES! Acest art nu.vine in contradictie cu art 57 din 196/2018, nu il modifică, ci face doar niste precizări cu privire la intinderea mandatului. In instanta asoc poate fi pârâta si deci obligată să se apere, care este un drept constituțional, sau poate fi reclamantă, indeplinind un act deliberativ, pt care este nevoie de acordul proprietarilor. De unde ar ști președintele daca acestia sunt de acord in lipsa unei AG sau al unui acord scris pe tabel???