prettydaniola a scris:
Dacă însă vrea sa inițieze o acțiune în instanță, atunci va trebui să fie împuternicit în mod expres de către AG, pt ca asa prevede art 2016 din Cod civil.
Daca presedintele nu ar avea nevoie de un mandat special din partea AG, ar putea da in judecata pe oricine vrea sa se razbune, pe banii proprietarilor, care nici macar nu ar avea habar ce se întâmplă
.
Eu aș avea rezerve în a face trimitere la art. 2016 Cod civil dintr-un motiv destul de simplu : articolul cu pricina reglementează un cadru general iar nu unul special cum este cel existent în asociațiile de proprietari reglementat prin legea nr. 196/2018.
Adică dacă mandantul este personă fizică, sau un SRL cu 2-3 asociați, poate să dea și 10 mandate speciale pe zi pentru a fi reprezentat în instanță, însă a face vorbire în asociațiile de proprietari despre obținerea unui mandat special de la adunarea generală pentru fiecare acțiune în instanță, alta decât cea avînd ca obiect recuperarea restanțelor, mi se pare „a vorbi de funie în casa spânzuratului” pentru că stim cu toții care sunt dificultățile unei convocări ca la carte, cu deosebire în asociațiile cu sute sau mii de membri, deci am putea spune că vorbim despre situații fundamental diferite care în mod evident trebuie tratate diferit.
Or dacă ar fi vorba de 2-3 acțiuni succesive a căror necesitate a apărut după adunarea generală din primul trimestru, cum ar trebui procedat într-o asociație cu câteva sute de membri ?
Eu aș încerca în fața instanței varianta în care, președintele asociației de proprietari fiind „ alesul”, reprezentant legal cu răspunderea juridică aferentă, art. 57 lit. a să fie interpretat în sensul în care președintele asociației de proprietari să poată iniția orice acțiune în instanță dacă a fost mandatat în acest sens prin HAG consemnată în procesul verbal al ședinței în care a fost ales, iar nu pentru fiecare acțiune în parte.