avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... impartirea pierderilor de apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

impartirea pierderilor de apa

cum este moral sa fie impartite aceste pirderi?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:10, 2 Februarie 2010
@omul70

Spuneti ca ati intocmit acordul de asociere si in contractul apartamentului nu ati intalnit cota-parte indiviza? Si ati intocmit acordul de asociere fara aceasta cota-parte-indiviza? In cazul acesta imi pun intrebarea ce judecatorie v-a dat hotararea definitiva de infiintare?

Domnule, cota parte-indiviza este esenta infiintarii asociatiei de proprietari si functionarea acesteia dupa legea 230/2007.
Proprietarii se asociaza tocmai datorita acestei proprietati comune, iar legea le spune cum sa administreze aceasta proprietate comuna prin notiunea de cota-parte indiviza.

Daca considerati ca impartirea pierderilor pe cota-parte indiviza este nedreapta argumentati, explicati-ne aici, va rog, de ce pierderea de apa este mai drept de facut in mod egal pentru toate apartamentele.

Eu va pot aduce un argument pentru ce cota-parte indiviza este luata in calcul atunci cand se impart anumite cheltuieli. La fel ca si la impozit, detinatorii, proprietarii unui spatiu mai mare platesc un impozit mai mare decat cei care au in proprietate un spatiu mai mic.
Argumentul egalitarist tine mai mult de un anumit concept disparut intre timp, al egalitatii intre oameni. Pana una alta proprietatile si deci si cota-parte indiviza nu sunt egale la apartamente cu suprafete diferite. Deci si cheltuielile cu intretinerea si administrarea acestei cote-parti indivize sunt diferite.

Pierderile de apa, am mai spus-o, au cauze multiple a caror proportie in suma pierderilor este greu cuantificabila, deci greu de impartit cu adevarat corect.

Si atunci una din modalitati este pe cota-parte indiviza, ca si celelalte cheltuieli specificate in lege si in normele de aplicare.
Mai exista si alte modalitati, in functie de numarul de persoane, tinand cont ca atunci cand nu exista contorizarea consumul de apa se facea in functie de acest factor.
Mai exista si impartirea in functie de consum, luand in calcul faptul ca pierderile de apa sunt cauzate si de pozitia defectuoasa, precum si de clasa inferioara de masurare a apometrelor din apartamente...si sigur, atunci cand consumul nu este masurat la mililitru si acesti factori viciaza masurarea consumului este de luat in calcul si acest factor.

Dar, inca o data, daca niciunul din acesti factori datatori de pierderi de apa si inca cativa nu sunt cuantificabili, impartirea se poate face fie dupa o singura modalitate, fie combinand mai multe modalitati, multumind pe toata lumea.
Totul tine de vointa proprietarilor, dar si de capacitatea de a face aceste calcule, corect matematic de catre administratori, astfel incat rezultatul sa fie corect, pentru ca, cu cat se complica calculul acestor pierderi, spre multumirea cat mai multor oameni, cu atat creste si riscul erorilor de calcul.
Altfel, numai bine!
elga50
Sa va argumentez!
Când este vorba de o suprafata,(aici fiind vorba de fatada blocului,de terasa blocului, de casa scarii, de uscator, de subsol,etc.)este corect sa se imparta la cota indiviza pt. ca e raportata tot la suprafata, unitatea de masura a suprafetei fiind mp, suprafata ce poate fi delimitata chiar si fizic(prin absurd).
Cand este vorba de o utilitate de care beneficiaza toti de pe acea scara, fiecare cu propriul consum,consum ce poate diferi in functie de nenumarati factori(nr.persoane, timpul cat stau in acel ap., cât de des spala sau se spala, cât de bun este apometrul din ap., cât de etanse sunt armaturile, de cite ori trage apa la wc, etc.)acea utilitate masurindu-se în mc(1000 l =1mc), ce legatura are cu cota parte indiviza care se obtine din impartirea a doua suprafete, cea totala si cea apartinând fiecarui apartament? Întradevar, aceasta cota este in procente dar se refera strict la suprafete.
Va mai dau o argumentare legata de instalatia de scurgere , stiind ca apa reziduala este incasata de furnizor ca procent din apa rece inregistrata de apometre, deci tot in mc. Cum puteti sa spuneti ca si aceasta utilitate sa se imparta tot la acea cota parte când ea nu are nimic de- a face cu suprafata fiecarui ap. ci tine strict de igiena indivizilor si ,bineinteles de aceiasi factori pe care i-am amintit la apa rece.
Vă mai dau un exemplu,din multe altele. La noi in scara se inlocuieste instalatia de scurgere de la subsol +instalatia de apa rece. Suma reparatiei 10000 ron . aceiasi intrebare , cum sa impart suma la cota parte? cind si eu cu 90 mp si cel cu 40 mp avem cîte o baie, o bucatarie , cîte un apometru si mai cu seama eu consum 12mc iar el 18mc pe luna , instalatiile din apartamemte fiind identice, nu mai spun ca la subsol nu ai cum sa imparti instalatia care are ca unitate de masura m liniar.
Cred ca v-am argumentat destul ca sa-mi dati dreptate ca nu se pot raporta la acea cota indiviza orice ce nu tine de suprafata, ci fiecare element cu particularitatea lui, mai cu seama acele diferente de apa numite pirderi.
Recomandarea mea EGAL!
In primul rand apa reziduala se introduce la un loc cu apa si se formeaza pretul apei, nu trebuie impartita pe cota-parte-indiviza.

Ma intrebati de ce o reparatie la o instalatie se imparte pe cota-parte indiviza? Pentru ca asa scrie in lege si pentru ca in lege s-a avut in vedere acelasi principiu ca si pentru stabilirea cuantumului impozitului. O proprietate mai mare (in suprafata), inclusiv cota ei parte indiviza mai mare presupune costuri mai mari, decat una mai mica in suprafata.
Doar nu vreti sa-mi spuneti ca la Dv. in Isaccea impozitele sunt otova...toata lumea plateste aceeasi suma!!!
..............
Nu m-ati lamurit totusi cu cota-parte indiviza. O aveti sau n-o aveti in contract? Ati pus-o sau nu in acordul de asociere? Si daca da, de ce credeti ca a fost necesara mentionarea ei? Ca doar nu de "florile marului"!
Daca nu, inseamna ca aveti o problema cu infiintarea asociatiei.
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2010
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege pentru repartizarea pierderilor de apa jordella jordella Buna seara, La asociatia noastra s-a hotarat cu majoritate de voturi ca repartizarea pierderilor de apa sa se faca pe apartament.Un locatar care nu ... (vezi toată discuția)
Factura de apa mai mare decat rezultatul citirii apometrelor Elidor Elidor Am primit factura de apa la Asociatie si valoarea este mai mare decat calculul facut dupa citirile apometrelor individuale. Intrebare: cum se imparte ... (vezi toată discuția)
Apometre Buzdugan65 Buzdugan65 Daca jumatate din proprietarii unei scari de bloc si-au montat apometre cu unde radio iar cealalta jumatate au apometrele vechi, in caz de aparitie diferente ... (vezi toată discuția)