In ultimul timp intalnim pe forum o groaza de intrebari de genul: "sunt in concubinaj de 10 ani, ce drepturi am?" si la raspunsul "nici unul asupra bunurilor celuilalt concubin" parca, reprosandu-ne noua, consultantilor ca nu l-am convins pe celelalt concubin sa il ceara in casatorie, ne intreaba din nou "de ce? ca doar i-am crescut copiii, i-am suportat bataile, l-am ingrijit in spital etc."
Poate s-ar impune un astfel de articol, pentru ca am putea face o informare asupra acestor lucruri. Oamenii nu inteleg de ce, dupa o viata traita alaturi de un om, la decesul acestuia nu se aleg cu nimic sau mai rau, sunt dati afara de mostenitori fara nici un drept de a se plange cuiva in mod legal. Nu ar fi mai bine sa stie dinainte la ce trebuie sa se astepte?
Sau o alta intrebare des intalnita pe forum este :"dupa cati ani de casnicie devin co-proprietar pe bunurile proprii ale sotului?".
Nu stiu daca aceste intrebari provin din legende urbane/rurale sau chiar a existat o legislatie in acest sens, in prezent abrogata, pentru ca prea multa lume are impresia ca dupa (de regula) o perioada de 5 ani de la casatorie ( nu stiu de unde si-au insusit acest termen de 5 ani) dobandesti co-proprietatea.
O anume practica judecatoreasca care merge, pe ipoteza contributiei la intretinerea, amenajarea etc. a imobilului unde se convietuieste, dar in nici un caz nu exista un termen pentru a deveni co-proprietar .